Nagyvilág

Hamasz–Fatah-túszcsere volt

Tűzszüneti megállapodásuknak megfelelően kedden kicserélte túszait a Hamasz és a Fatah palesztin mozgalom – közölte utóbbi fegyveres szárnyának egyik vezetője. Számi al-Madhún, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai egyik vezetője elmondta, hogy a két rivális szervezet összesen 38 embert engedett el, akiket az előző napokban elraboltak az ellentábor soraiból.

A Hamasz 20, a Fatah pedig 18 foglyát adta át. A radikális iszlámista Hamasz és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette, mérsékeltebb Fatah hétfő este állapodott meg a tűzszünetről, amely a múlt csütörtök óta 34 ember halálát követelő palesztin belharcoknak hivatott véget vetni a Gázai övezetben.

A kedden hajnalban életbe lépett megállapodás értelmében a szemben álló felek visszavonják összes fegyveres hívüket az utcáról, szabadon engedik az általuk elrabolt személyeket, a biztonsági erők visszatérnek támaszpontjukra, a gyilkosságok feltételezett több tucat elkövetőjét pedig az igazságszolgáltatás kezére juttatják. A tűzszünet első napján úgy tűnt, hogy a felek alapvetően betartják a fegyvernyugvást, jóllehet Gázában meggyilkoltak egy Hamasz-vezetőt.

A Hamasz és a Fatah hívei a nap folyamán felszámolták ellenőrző pontjaikat, Gázában viszont a Fatah néhány fegyverese még látható volt a köztereken. A harcok elültével a polgári lakosság ismét kimerészkedett az utcára, ismét kinyíltak az üzletek, és ismét zsúfolt volt a gépkocsiforgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik