Nagyvilág

Castro: ez még korántsem vesztett csata

Három hónapja először videofelvételt sugárzott a kubai televízió kedden Fidel Castróról, és a nyár óta betegeskedő kubai vezető közölte, hogy még küzd a felépülésért.

A képsorok Castro és Hugo Chávez venezuelai államfő – előre be nem jelentett – találkozóját örökítették meg. A havannai televízió közölte, hogy a tízperces felvétel hétfőn készült, a két vezető magánjellegű találkozója pedig két órán át tartott.

Castro a felvételen erősebbnek tűnt a róla utoljára megjelent felvételekhez képest, bár még mindig törékenynek látszott. Az öltönyt viselő kubai vezetőt a képsorok állva mutatták, illetve tartalmaztak egy olyan jelenetet is, amikor narancslevet ivott: “Ez még korántsem vesztett csata” – mondta Castro egészségi állapotáról halk, alig érthető hangon.

Fidel Castróról utoljára tavaly október 28-án tett közzé videofelvételt a havannai televízió. A 80 éves kubai vezető tavaly július vége óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Július 27-én sürgősséggel hajtottak rajta végre bélműtétet, és néhány nappal később ideiglenes jelleggel átadta a hatalmat öccsének, Raúl Castrónak, ami olyan spekulációkat indított el, hogy annyira beteg, hogy talán soha nem tér vissza a hatalomba. A havannai kommunista kormányzat betegségét államtitokként kezeli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik