Nagyvilág

Bush volt munkatársai az ügyészség előtt

A Fehér Ház egyre nyugtalanabbul figyeli a Washingtonban zajló kiszivárogtatási per fejleményeit, ugyanis a bíróság vezető kormányzati tisztviselőket idézhet be tanúnak - írta legfrissebb számában a Newsweek magazin.

A hetilap egy névtelenséget kérő forrásra hivatkozva azt írta, valószínű, hogy a Lewis “Scooter” Libby egykori fehér házi főtanácsadó, Dick Cheney alelnök volt kabinetfőnöke ellen indított hamis tanúzási perben Karl Rove korábbi kabinetfőnök-helyettesnek, valamint Dan Bartlett tanácsadónak is felelnie kell majd az ügyvédek kellemetlen kérdéseire. Néhány éve mindketten George Bush elnök legközvetlenebb környezetéhez tartoztak, tehát rendkívül kényes információk birtokában vannak.

A Fehér Ház egy belső munkatársának meghallgatása nyomán a múlt héten derült fény arra, hogy Cheney személyesen irányította 2003-ban az iraki hadjáratot bíráló Joseph Wilson diplomata lejáratását CIA-ügynök feleségének leleplezésével. Libby ellen az a vád, hogy akadályozta az ügyészségi nyomozást, hamis tanúvallomást tett arról, mikor hallott először Wilson feleségéről, Valerie Plame-ről, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) fedett ügynökéről. Az ügyészség 2003-ban indított vizsgálatot annak kiderítésére, ki szivárogtatta ki a sajtónak Plame ügynöki státusát. Amerikában a legszigorúbb elbírálás alá eső bűncselekmények egyike, ha valaki elárulja egy CIA-ügynök kilétét.

Elemzők szerint a Fehér Ház bosszúból leplezte le Wilson feleségét; a volt diplomata az iraki invázió előtt ugyanis egy újságcikkben felfedte: Washington a háború igazolására hírszerzési értesüléseket manipulált, hogy felnagyítsa az Irak jelentette fenyegetést. A Newsweek értesülése szerint Rove-ot és Bartlettet a védelem akarja beidéztetni. Ted Wells, Libby ügyvédje arra építi taktikáját, hogy be akarja bizonyítani: védence bűnbak az ügyben, akire azért volt szüksége a Fehér Háznak, hogy elterelje a figyelmet a bosszúakció valódi kitervelőjéről, aki szerinte nem mást, mint Karl Rove. Az ügyvéd szerint nyilvánvaló, hogy Libbyt feláldozták Rove megmentése érdekében.

A CNN által megszólaltatott szakértők szerint a Libby elleni hamis tanúzási vád nyilvánvalóan csak egy sokadik mellékszál az ügyben, hiszen a fő kérdés az, ki és miért szivárogtatta ki a CIA-ügynök személyazonosságát, továbbá igaz-e, hogy a Fehér Ház Cheney alelnök irányításával minden eszközt bevetett az iraki háború politikai ellenzőinek elhallgattatására. A kritikusok a Fehér Ház “gengszter módszereiről” beszélnek. Ha Cheney-t tanúként meghallgatják az ügyben, akkor ő lesz az első hivatalban levő alelnök, aki eskü alatt tesz vallomást egy bűnvádi perben.

Az amerikai média egyre inkább azt firtatná, hogyan reagál a Fehér Ház a per fejleményeire. Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője a minap azzal igyekezett elütni az ezt firtató kérdést, hogy az elnök “nem különösebben kíséri figyelemmel” a per alakulását.

A Newsweek szerint azonban a kormány vezetőinek van miért aggódniuk. Erre utal az is, hogy Cheney szokatlanul ingerülten reagált a napokban a CNN neves hírelemzőjének, Wolf Blitzernek a kérdéseire: azt hangoztatta, hogy az amerikai intervenció Irakban “hatalmas sikerrel” járt, és “ócska szövegnek” nevezte azt az értékelést, hogy a kormány elvesztette a hitelét, amiért tévesen hivatkozott az iraki tömegpusztító fegyverekre, és többször változtatott a háború indoklásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik