Nagyvilág

Putyin mégis hosszabbíthat?

Az orosz elnök hivatali időszakát megnyújtó új alkotmányt sürgetett egy igazságügyi miniszterhelyettes hétfőn. Vlagyimir Putyin második elnöki időszakát tölti, és az alkotmány szerint harmadik egymást követő ciklusra nem választható meg.

„Rendjén van-e az, hogy mindössze négy évig tart a hivatali ideje egy olyan hatalmas oroszág elnökének, mint Oroszország? Hiszen ennyi idő még arra sem elég, hogy bejárhassa az egész országot. Egy olyan stabil demokráciában, mint Franciaország, hét évre választják az elnököt” – érvelt Vlagyimir Kolesznyikov a védelmi-biztonsági-rendfenntartó szféra jogászainak felsőházi értekezletén.

Kolesznyikov a mai realitásokat tekintetbe vevő új alkotmány megalkotását sürgette az elavult jelenlegi alaptörvény helyett. Az átmeneti időszak (vagyis a liberális reformok javarészt Borisz Jelcin elnöksége alatti zűrzavaros periódusának) alkotmánya ugyanis betöltötte történelmi feladatát – vélte az Interfax szerint.

Vlagyimir Putyin ugyan már második elnöki időszakát tölti 2004-es újraválasztása óta, s így összesen nyolc évig lesz hatalmon, de harmadik egymást követő ciklusra nem választható meg az 1993 óta érvényes alkotmány szerint. Ezért eddig a jelenlegi alkotmány olyan módosítását kezdeményezték kormányzók, képviselők, egyéb politikusok és különféle állampolgári csoportok, amely lehetővé tenné Putyin harmadszori újraválasztását. Putyin maga azonban mindeddig következetesen elutasította az alaptörvény megváltoztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik