Nagyvilág

Merényletek árnyékolták be az Asúra síita ünnepet

Támadók 40 síita zarándokot öltek meg Irakban kedden, a Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője pedig polgárháború veszélyére figyelmeztetett az Asúra síita ünnepen mondott beszédében, amelyre árnyat vetettek a Közel-Keleten uralkodó feszültségek.

Az arab világ nagyobb részében az ünnep keddi csúcspontja – amelyen a síizmus harmadik imámja, Huszein erőszakos haláláról emlékeznek meg – békésen zajlott le, de a hívek és a szónokok beszéde közelgő harc és konfliktus árnyát vetítette előre.

A pokolgépes merénylők kedden ismét lecsaptak Irakban: legkevesebb 40-en haltak meg és 102-en sebesültek meg két merényletben és egy fegyveres támadásban. Tizenhárman meghaltak és 39-en megsebesültek egy pokolgép robbanásától, amelyet a Bagdadtól északkeletre fekvő Hanákín belvárosában kurd síita zarándokok között hoztak működésbe – közölte a helyi rendőrség.

Az iráni határ közelében lévő, Dijála tartománybeli Dúr Mandali városában egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az imádkozók között egy síita mecset bejáratánál. A terrorcselekményben 23-an meghaltak, és 57-en megsebesültek. Ugyancsak az asúrára érkezett zarándokokat támadtak meg fegyveresek Bagdad délnyugati Bajaa kerületében, négyet megöltek, hatot megsebesítettek. A szintén vegyes etnikumú, észak-iraki Kirkukban kilenc, többnyire kurdok lakta ház előtt robbant pokolgép. Tizenegyen sebesültek meg, köztük öt gyermek.

Az iraki hatóságok az erőszaktól tartva 11 ezer rendőrt és katonát vonultattak fel Kerbela városában, ahol Huszein imám meghalt, és ahová több százezer zarándok érkezett. 2004-ben öngyilkos merényletek és más támadások következtében 174-en haltak meg Kerbelában és Bagdadban az asúra ünnepén.


Naszrallah sejk is felszólalt


Bejrút síiták lakta déli peremvárosában Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője az asúra alkalmából több tízezer hívő előtt mondott beszédében azzal vádolta meg George Bush amerikai elnököt és Izraelt, hogy polgárháborúk előidézésével próbálja meg legyőzni az ellenállási mozgalmakat Libanonban, Palesztinában és Irakban.


Haszan Naszrallah elutasította George Bush vádjait, miszerint a Hezbollah és szövetségesei, Irán és Szíria szította az utóbbi időben tomboló erőszakot a libanoni kormány megdöntése érdekében. Az amerikai elnök hangoztatta, hogy “számot kell adni tetteikről azoknak, akik felelősek a káosz létrejöttéért. “Izrael jövője halál és elmúlás. Halál Izraelre!” – hangsúlyozta Naszrallah.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik