Nagyvilág

Csökkent Juscsenko vérében a dioxin szintje

Két évvel a csaknem végzetes mérgezés után 80 százalékkal csökkent Viktor Juscsenko ukrán államfő vérében a dioxin szintje - közölte Larisza Mudrak elnöki szóvivő kedden.

Juscsenko 2004-ben, az elnökválasztási kampány során betegedett meg súlyosan, és az Ausztriában kapott kezelés után megállapították, hogy nagy mennyiségű dioxinnal mérgezték meg. Az elnök januárban Genfbe utazott orvosi ellenőrzésre, és a vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a méregtelenítési eljárás eredményeként jelentősen csökkent vérében a dioxin koncentrációja.

A betegség tünetei azután jelentkeztek Juscsenkón, hogy 2004. szeptember 5-én együtt vacsorázott Ihor Szmesko ukrán titkosszolgálati vezetővel és annak helyettesével, Volodimir Staszjukkal. Az ukrán hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy gyilkossági kísérlet történt. Szmesko és Staszjuk tagadta, hogy bármiféle köze lenne az ügyhöz.

Az ukrán hatóságoknak mind a mai napig nem sikerült megoldaniuk a nagy port felvert bűnügyet. Olekszandr Medvegyko ukrán főügyész kedden közölte, hogy két újabb személy neve bukkant fel az ügyben. A nyomozás titkosságára hivatkozva nem árult el neveket, mindössze annyit mondott, hogy az egyik személy egy masszőr, aki tavaly ősszel költözött el Kijevből. Szmesko azt állította, hogy a vacsora előtt Juscsenko együtt ebédelt egy ukrán üzletemberrel. A nyomozók most próbálják meg felgöngyölíteni ezt a szálat – mondta a főügyész.

A mérgezés következtében Juscsenko hetekig nem tudott részt venni a választási kampányban, arca eltorzult, a bőre foltokban megfeketedett és kiütések jelentek meg rajta. A vizsgálatok során a politikus szervezetében olyan erős dioxinkoncentrátumot találtak, amely a vérben és a szövetekben lévő normális mennyiségnek az ezerszerese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik