Nagyvilág

Hillary Clinton Bush felelőtlenségéről

George Bush amerikai elnöknek hivatali ideje lejárta előtt kiutat kellene találnia a zűrzavaros iraki helyzetből – hangoztatta a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Rodham Clinton szenátor, a „felelőtlenség netovábbjának" tartva, hogy a Fehér Ház jelenlegi lakója utódjára hagyná e probléma rendezését.

A kampánykörúton tartózkodó New York-i szenátor – Bill Clinton volt demokrata párti elnök felesége – az Iowa szövetségi állambeli Davenportban helyi idő szerint vasárnap tartott kampányrendezvényen hangsúlyozta: a republikánus párti Bush döntése volt az iraki háború megindítása, ám az elnök egy rosszul elképzelt tervvel és tökéletlenül végrehajtott stratégiával vágott bele a háborúba, s elvárható tőle, hogy mentse ki az Egyesült Államokat e nehéz helyzetből, mielőtt távozik hivatalából. A szenátor emlékeztetett, hogy Bush már jelezte, e probléma megoldása várhatóan utódjára marad – Clinton szerint ez azonban a „felelőtlenség netovábbja”, amit ő nagyon is rossz néven vesz Bushtól.

Rob Saliterman fehér házi szóvivő reagálásában csalódást keltőnek nevezte, hogy Hillary Rodham Clinton pártszempontok alapján támadja Bush elnöknek az iraki helyzet rendezésére kidolgozott új tervét, ami a szóvivő szerint rossz üzenet az arab országba vezényelt amerikai csapatoknak és az iraki népnek.

Clinton szenátornak, aki ellenzi Bush elnöknek az Irakban állomásozó mintegy 130 ezer amerikai katona 21 500 fővel való megerősítésére vonatkozó tervét, egyes párttársai korábban felrótták, hogy késlekedik az iraki konfliktus bírálatával, és vonakodik hibának minősíteni, hogy 2002-ben szenátori szavazatával maga is támogatta az iraki offenzíva megindítását.

Hillary Rodham Clinton nemrégiben jelentette be, hogy harcba száll a Demokrata Párt elnökjelöltségéért. Amennyiben győz az elnökjelölt személyéről döntő előválasztáson, majd a jövő évi amerikai elnökválasztáson legyőzi republikánus párti ellenfelét, úgy ő lehet az Egyesült Államok első női elnöke, és az első olyan elnök, aki egy korábbi amerikai elnök házastársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik