Nagyvilág

Moszkva magyarázatot kér Washingtontól

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton azt mondta, magyarázatot fog kérni amerikai tárgyalópartnereitől az Egyesült Államok közel-keleti katonai jelenlétének fokozódására, egyúttal bírálta Washingtont, amiért az "kemény" politikát folytat Iránnal szemben.

“Nem látok semmi változást Washington agresszív retorikájában. Folytatódik, ahogy a térségbeli katonai jelenlétük növekedése is” – vélekedett Lavrov hírügynökségeknek nyilatkozva.

“Ez az egyik kérdés, amit tisztázni szeretnénk Washingtonban”, a közel-keleti békefolyamatban közvetítő kvartett (Egyesült Államok, ENSZ, Oroszország, Európai Unió) jövő hétre tervezett találkozóján. Ugyancsak bírálta az orosz miniszter Washington Iránnal szembeni keményvonalas politikáját, amely szerinte “sokkal szigorúbb lépéseket irányoz elő, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi határozata”.

Arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok bármilyen Irán ellen hozott egyoldalú büntető intézkedése a kívánt céllal ellentétes hatást váltana ki és kárt okozna azoknak az erőfeszítéseknek, hogy rávegyék Teheránt atomfegyverkezési programjának leállítására. Lavrov ezenkívül amellett érvelt, hogy Iránt és Szíriát is be kell vonni a közel-keleti rendezési folyamatba.

“Mély meggyőződésünk, hogy Iránt és Szíriát nem szabad elszigetelni, hanem be kell vonni a rendezési folyamatba” – mondta.

Amerikai döntés

George Bush amerikai elnök nemrég adott parancsot arra, hogy egy második repülőgép-hordozó hajó is csatlakozzon az amerikai haditengerészet Arab-öbölben összevont erőihez, s azt is bejelentette, hogy Patriot légvédelmi rakétaütegeket telepítenek a térségbe. Robert Gates új amerikai védelmi miniszter pedig egyértelművé tette, hogy az amerikai erők öbölbeli jelenlétének fokozása Iránnak szánt jelzés.

A Bush által január 10-én ismertetett iraki rendezési tervéből egyértelműen kitűnt, hogy az amerikai elnök mereven elzárkózik azoktól a javaslatoktól, amelyek szerint a helyzet megszilárdítása érdekében az Egyesült Államoknak párbeszédet kellene kezdenie az általa eddig ellenségesen kezelt Iránnal és Szíriával. Bush a stratégiai tervben ehelyett a két ország elszigetelését tűzte ki célul, s fogadkozott, hogy elvágja a szerinte az iraki lázadókhoz érkező szíriai és iráni támogatást. Az Irakban állomásozó amerikai csapatok több mint 20 ezer fővel való megerősítése mellett Bush bejelentette egy amerikai repülőgép-hordozónak és Patriot légvédelmi rakétaütegeknek a térségbe telepítését is. A lépést Irán és Szíria egyaránt bírálta, s tagadta, hogy segítséget nyújtana az iraki lázadóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik