Nagyvilág

Rengeteg lőfegyver van az osztrákoknál

Az osztrák rendőrség felülvizsgálja a fegyvertartási engedélyeket, ugyanis ötször több kézi lőfegyver van az osztrák állampolgárok tulajdonában, mint a hadseregnél és a rendőrségnél együttvéve – adta hírül pénteken a Der Standard című napilap. A hatóság dolga a megszaporodott utcai demonstrációkkal is meggyűlt.

Az újságban ismertetett hivatalos adatok szerint a 8,2 milliós lélekszámú országban 1,8 millió lőfegyver van engedéllyel magánszemélyek birtokában. Tavaly a hatóságok fokozták az engedéllyel tartott lőfegyverek ellenőrzését, összesen 6551 esetben vizsgálták felül a fegyvertartási szabályok betartását.

Egyedül a mintegy másfél milliós lakosú Bécsben 2007 esetben tiltották meg tavaly lőfegyver birtoklását, sokkal nagyobb számban, mint bármikor korábban. A hatóságok 145 fegyvertulajdonost köteleztek arra, hogy lőfegyverét adja le.

Az osztrák főváros rendfenntartóinak a tiltakozó utcai megmozdulások ellenőrzésekor is megszaporodtak a feladataik a megelőző évekhez viszonyítva. A rendőrség összesítése szerint 2006-ban 6760 demonstráció megtartását jelentették be a hatóságoknál, míg a korábbi években ezek száma jobbára 4000 és 4500 között volt.

A helyi szóhasználatban csak „demo”-ként (a Demonstration szóból) emlegetett ilyen rendezvények egy része azonban elmarad, így nem ritka, hogy csak a rendfenntartók jelennek meg a bejelentett és engedélyezett megmozdulás színhelyén. Tavaly naponta átlagosan 18 demo megrendezését jelentették be a rendőrségnek. A csúcsot egy állatvédő szervezet tartja, amely az állati szőrmék ruházati felhasználása elleni kampánya jegyében egy napra 77 demonstráció megtartását jelentette be a hatóságnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik