Nagyvilág

Sarkozyt lehallgatással vádolják

Egy francia hetilap azzal vádolja a jobboldali elnökjelöltet, aki a belügyi tárca tulajdonosa, hogy a titkosszolgálat bevonásával baloldali riválisának egyik közeli munkatársáról gyűjtött információkat.

Ségolene Royal, a francia Szocialista Párt (PS) elnökjelöltje Jacques Chirac államfőhöz fordult az elnökválasztást megelőző időszak rendjének biztosítását kérve, míg párttársai a jobboldali elnökjelölt Nicolas Sarkozy lemondását követelték belügyminiszteri posztjáról, miután a Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap úgy értesült: a titkosszolgálatok a baloldali jelölt egyik közeli munkatársáról gyűjtöttek információkat.

A jól értesült újság szerdán megjelent számában azt írta, hogy a belügyminisztérium megbízásából megfigyelték Bruno Rebelle-t. Ő nemrég csatlakozott a szocialisták választási kampányának legszűkebb stábjához, s korábban a Greenpeace franciaországi szervezetének az igazgatója volt.

A francia titkosszolgálatok 1995 óta nem végezhetnek semmilyen megfigyelést politikai pártokról. A belügyminisztérium hivatalosan cáfolta, hogy megfigyelést rendeltek volna el a szocialisták választási stábjának tagjairól, de azt nem, hogy Bruno Rebelle-ről civil szervezeti tevékenysége okán létezik-e a lapban említett feljegyzés.

Adok-kapok

Megfigyelők szerint a kérdés elsősorban az lehet, vajon az információgyűjtés Rebbele-nek a kampánystábhoz való csatlakozását követően vagy azelőtt történt. Az értesülés jó alkalmat biztosított a szocialistáknak az ellentámadásra a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) úgynevezett “riposztirodájából” Ségolene Royal ellen érkező támadásokkal szembeni; a PS így felhívhatta a figyelmet Sarkozynek az elnökjelöltség és kormányzati szerepe közti “műfajkeverésére”.

A nemzetgyűlésben a szocialista frakció a hetilap értesülésének ellenőrzését és a belügyminiszter azonnali hatállyal való lemondását követelte. A miniszter viszont korábban jelezte, hogy csak néhány héttel az elnökválasztás előtt kíván kilépni a kormányból.

Nagyon figyelnek

Sarkozy nevetségesnek nevezte a vádakat, és nyugalomra kérte a baloldalt, mert “végül még azt fogom gondolni, hogy tényleg bajban vannak, és azért húzták fel magukat ennyire”. Bruno Rebelle elítélte “Nicolas Sarkozy módszereit”.

Az UMP riposztirodájának politikusai és szakértői naponta kétszer ülnek össze a szocialista jelölt minden lépését és megnyilatkozását elemezve és érveket gyűjtve az azok elleni támadásokra.
Utoljára Royalnak a kanadai Québec függetlenségét támogató kijelentése és általában külpolitikai megnyilatkozásai ellen indítottak a média csatornáin támadást. A szocialisták szerint a pártfőtitkár, Francois Hollande és az elnökjelölt, Royal állítólagosan eltitkolt közös vagyonáról terjesztett pletykák mögött is az UMP áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik