Nagyvilág

Egyenként tárgyal a vízummentességről az USA

Washington minden arra pályázó országgal külön tárgyal a vízumkényszer eltörléséről, nincs tervben többlépcsős, csoportos felvétel a vízummentességi programba. A vízummentességre pályázó országoknak számos feltételt kell teljesíteniük.

Jarrod Agen, az ügyben illetékes tárca helyettes sajtófőnöke elmondta: az amerikai vízumpolitika reformjáról, egyes országok esetében a vízumkényszer eltörléséről végső soron a washingtoni kongresszus hivatott dönteni. A minisztérium kidolgozta a javaslatát, amelyről hivatalos és nem hivatalos egyeztetéseket folytat egyrészt a törvényhozással, másrészt a szóban forgó országok társintézményeivel.

Jóváhagyási rendszer

A belbiztonsági minisztérium több pontból álló biztonsági feltételrendszert állított össze arról, milyen szempontok alapján kerülhet be egy ország a vízummentességi programba. A 13 szóban forgó állam között Magyarországnak is ezeknek a feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy állampolgárai vízum nélkül utazhassanak Amerikába. Mindenekelőtt elektronikus utazás-jóváhagyási rendszert fognak életbe léptetni: a beutazni szándékozókról hazájuk köteles lesz előzetes információkat közölni, amiért cserébe elektronikusan hagyják majd jóvá a beutazási engedélyeket.

A vízummentességet élvező országoknak kötelességük lesz azonnal jelenteni az eltűnt vagy ellopott útleveleket. Az is a feltételek között szerepel, hogy Amerika kitoloncolja a származási országba az illegális bevándorlókat. Annak az országnak, amelynek az illegális külföldi az állampolgára, bele kell egyeznie a kitoloncolt személy fogadásába. A vízummentességet élvező országoknak ezenkívül azonnal vissza kell fogadniuk azon állampolgáraikat, akik az amerikai törvényeket megsértik.

Biometrikus útlevél

A további biztonsági megállapodások között szerepel majd az egységes utazási okmány: Amerika azt várja el, hogy a szóban forgó országok állampolgárainak géppel olvasható, biometrikus adatokkal ellátott útlevelük legyen, amely egyéb biztonsági elemek mellett digitálisan behelyezett fotót tartalmaz. Szorgalmazzák ezen kívül a különleges útlevelekre vonatkozó szabályok egységesítését, a kicserélt útlevelek megjelölését, valamint a több útlevéllel utazók azonosítását.

Az Egyesült Államok azt fogja kérni a vízum nélküli státusú országoktól, hogy a repülőgép-járatokon mindkét irányban biztonsági utaskísérő tisztek, “légi marsallok” utazzanak. Fokozni kell a repülőterek biztonságát, megfelelve a legmagasabb szintű előírásoknak, legfőképpen a poggyászok átvilágítása terén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik