Nagyvilág

Putyin és Prodi új megállapodást tervez

Új energiaipari megállapodást harangozott be az Eni és a Gazprom között Romano Prodi olasz miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedd este Szocsiban, dicsérve a kétoldalú együttműködést ebben a szférában is.

Prodi cáfolta a KGB-s vádakat

Romano Prodi olasz miniszterelnök visszautasította kedden azt a gyanúsítást, hogy kapcsolata lett volna az egykori szovjet titkosszolgálattal, amint ez brit tévékben elhangzott, és szóvivője közölte, hogy mind a két szóban forgó, nagy brit tévéadó “hírkalózok” áldozata lett. A BBC és az ITV is levetített hétfő este egy olyan videofelvételt, amelyen a Londonban novemberben megmérgezett volt orosz állambiztonsági tiszt, Alekszandr Litvinyenko felemlegeti Prodi és a KGB valamikori kapcsolatáról szóló gyanúsítást. Egy olasz ügyész készítette 2006 februárjában a felvételt, amelynek létéről már régóta tudnak Olaszországban, de az ottani média hiteltelennek tartja azt. Olasz nyomozók szerint Litvinyenkót olasz ismerőse, Mario Scaramella beszélte rá arra, hogy kamera előtt ismételje el a Prodit támadó vádakat, amelyeket ő egy volt orosz kémtől, Anatolij Trofimovtól hallott.

A két állami ellenőrzésű energiacég új megállapodása azt a tavaly novemberben aláírt keretmegállapodást egészíti ki, amelynek révén a Gazprom ez évtől már közvetlenül is adhat el gázt az olasz fogyasztóknak, s amely egyben 2035-ig meghosszabbította a hosszú távú gázszállítási szerződést.

A keretmegállapodás alapján az Eni oroszországi olaj- és gáztermelő vállalati részesedésekre pályázik (akár tízmilliárd dollár értékben). Az orosz monopólium ellenőrzése alá vonhatja az olasz partnerével közös Promgas forgalmazót, s részesedést szerezhet az Eni áramfejlesztő leányvállalatában, az Enipowerben.

Új garanciák

Prodival közös sajtóértekezletén Putyin kifejezte meggyőződését, hogy az orosz-olasz megállapodások új garanciákat nyújtanak exportőröknek és fogyasztóknak egyaránt, és megjegyezte: az olasz cégek milliárdos beruházásokra készülnek az orosz energiaszektorban.

Prodi bejelentette, hogy az Enel olasz energiacég és a Finmeccanica védelmi (repülő)gépgyártó is (polgári) megállapodásokat köt heteken belül orosz partnerekkel. Putyin, aki kölcsönös bizalmon és kölcsönös érdekeken nyugvó, érett orosz-olasz együttműködésről beszélt, Prodit fogadva rámutatott: “egyre hatékonyabban dolgozunk egy olyan, egész Európa számára kényes szférában is, mint az energiaipar”.

Prodi egy orosz lapnak adott interjúban modellként állította a többi európai energiakonszern elé az Eninek a Gazprommal kötött keretmegállapodását, amely biztosítja a kölcsönös piacnyitást a kutatás és kiaknázás, a szállítás, valamint a feldolgozás és értékesítés terén egyaránt.

Prodi lényegében Putyin energiabiztonsági felfogását visszhangozta az interjúban, azt ecsetelve, hogy a harmadik évezredben mind a kínálat, mind a kereslet kiegyensúlyozottságára és megbízhatóságára szükség van az energiaszférában.

Putyin új pólust hozna be

Bár a német BASF és E.ON hasonló partneralkukat valósít meg a Gazprommal, mint azt Eni, az EU-elnökséget ellátó Merkel vasárnap finoman az orosz energiaszállítások megbízhatóságát reklamálta Putyinnál.

A kancellárnő “jobb kommunikációt” szorgalmazott Oroszország és Európa között az olyan “irritációk” elkerülése végett, mint amilyet az orosz-fehérorosz exportvámvita okozott két héttel ezelőtt, három napig szüneteltetetve az olajtranzitot a Barátság (Druzsba) vezetéken.

A keddi sajtóértekezleten Putyin kifejtette: “Oroszország maga határozza meg a helyét a világban, s arra törekszik, hogy a világ kiegyensúlyozott, sokpólusú legyen”. Ezzel burkoltan arra célzott, hogy Oroszország ellenáll az Egyesült Államok világuralmi törekvéseinek.

Oroszország gazdasági, katonai lehetőségei növekednek, s a világban megjelenik egy olyan versenytárs, amelyet már-már kihagytak a számításból – ecsetelte Putyin egy olasz tévés kérdésére. Prodi megjegyezte, hogy ő a maga részéről már figyelembe vette ezt az új Oroszországot, s azon van, hogy annak lehetősége nyíljon hatni a nemzetközi béke és a sokoldalú döntések irányában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik