Nagyvilág

Harcolni fog igazáért a szexbotrányba keveredett izraeli államfő

Ehud Omert izraeli kormányfő szerint is le kell mondania Móse Kacav államfőnek, aki élőben közvetített nyilatkozatában dühös, olykor elcsukló hangon vádolta a sajtót és a rendőrséget az ellene irányuló rágalomhadjárat miatt.

Tagadta a nemi erőszakkal és korrupcióval vádolt Móse Kacav izraeli államfő szerdán, hogy a neki tulajdonított bűncselekmények bármelyikét is elkövette volna, de kijelentette, hogy lemond, ha a főügyész vádat emel ellene; eközben Ehud Olmert kormányfő lemondásra szólította fel. Ehud Olmert izraeli kormányfő kijelentette, hogy a nemi erőszakkal gyanúsított Móse Kacav államfőnek le kellene mondania tisztségéből. “A jelen körülmények között … nincs kétségem afelől, hogy az elnök nem töltheti be tovább a tisztségét és távoznia kell az elnöki posztról” – mondta a miniszterelnök egy, az izraeli biztonságról tartott konferencián.

“Nem követtem el egyet sem a nekem tulajdonított cselekmények közül” – jelentette ki munkatársnői szexuális zaklatásával, sőt megerőszakolásával, továbbá korrupciós bűncselekményekkel gyanúsított Kacav, aki szerint “Izrael állam történetének legsúlyosabb támadása” folyik ellene.

Vádak és rágalmak

Az elnök televízióban is élőben közvetített nyilatkozatában dühös, olykor elcsukló hangon vádolta a sajtót és a rendőrséget ellene irányuló rágalomhadjárattal. Az őt illető vádakat “szörnyű, gyilkos hazugságoknak” nevezte. Azt mondta, hogy “utolsó leheletéig” harcolni fog igazáért, “mégha ez világháborút is jelent”, és amíg teheti, hivatalában marad, hogy bebizonyítsa ártatlanságát, de ha Meni Mazuz főügyész mégis a vádemelés mellett dönt, akkor azonnal benyújtja lemondását.

Az államfő üvöltözött egy, a hallgatóságban lévő újságíróval, akinek – szerinte – szégyellnie kellene magát a botrányról szóló tudósításaiért. Az iráni születésű Kacav nyilatkozatában arra utalt, hogy a közel-keleti származású izraelieket sújtó rasszizmus áldozata: mint mondta, nem tartozik a “burokban született”, európai gyökerű “elit klikkhez”, amely kisajátítja magának a zsidóság képviseletét és hagyományosan margóra szorítja a közel-keleti zsidókat.

Ideiglenes visszavonulás

Az elnök már a nap folyamán kérte hivatalából való ideiglenes felfüggesztését a kneszettől, egy nappal azután, hogy a főügyész közölte, vádat akar emelni ellene. Az izraeli törvények értelmében a kneszet parlamenti ügyekkel foglalkozó bizottságának kell jóváhagynia egy ilyen, legfeljebb három hónapos különleges szabadságot, amelyről várhatóan csütörtökön fog dönteni.

Ideiglenes visszavonulásával Kacav elébe megy számos izraeli közszereplő követelésének, akik szerint le kell mondania hivataláról. Amennyiben ugyanis lemondana, elvesztené közjogi méltóságával járó mentelmi jogát. Az államfőnek még egyszer alkalma lesz álláspontja kifejtésére a főügyész előtt, mielőtt az végleges döntést hoz a vádemelés ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik