Nagyvilág

Az elsők között kaphatunk vízummentességet Washingtontól

Washingtoni szenátorok törvényjavaslatot nyújtottak be az amerikai vízumpolitika megváltoztatásáról, amely a vízummentességi körbe tartozó országok körének kibővítése révén Magyarországot is érinti - írta a The Washington Times szerdán. A magyar nagykövet szerint hazánk az elsők között kaphat vízummentességet.

A konzervatív újság szerint a vízummentességet élvező országok csoportjába be kell venni az Egyesült Államok “megbízható szövetségeseit”, a Kelet- és Közép-Európai államok között Magyarországot is. George Voinovich ohiói republikánus szenátor a héten terjesztette be kétpárti támogatottságú kezdeményezését arra vonatkozóan, hogy Amerikának javítania kellene kapcsolatait azokkal az államokkal, amelyek fontos szövetségesek a terrorizmus elleni harcban.

Régi lemez

George Bush elnök tavaly november végi lettországi és észtországi vizitje során tett váratlan bejelentést: megpróbálja meggyőzni a kongresszust arról, hogy további országok kerüljenek be a vízummentességi programba, és az új európai uniós tagországok vízumkötelezettségének eltörlését fogja kezdeményezni.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium a bejelentés után szigorított útlevél-ellenőrzéseket és repülőtéri vizsgálatokat, továbbá az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó külföldiek azonnali hazatelepítését helyezte kilátásba a vízummentességi program esetleges kiterjesztése kapcsán. Az amerikai vízummentességi programnak jelenleg 27 ország állampolgárai élvezik az előnyét.

A programba elvben bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet bekerülni; a konzuli hivatalok által elutasított beutazási kérelmek arányának 3 százalék alatt kell maradnia, ezenkívül figyelembe veszik azt is, mennyien maradnak az országban a 90 napos turista és üzleti vízummal belépők a tartózkodási engedély lejárta után.

Először öten?

A The Washington Times szerint ezek a feltételek a vasfüggöny maradványai, nem tükrözik a mai nemzetbiztonsági szempontokat, például a britek is vízum nélkül utazhatnak Amerikába, pedig a szigetországnak sajnos “saját terroristái” is vannak. A vízummentességi programot a 2001-es terrormerényletek óta nem bővítették.

Az újság szerint a kétpárti törvényjavaslatnak egy szépséghibája van: első körben csak öt országot javasol bevonni a vízummentes programba, amelyet a kedvező tapasztalatok esetén kiterjesztének a többi aspiráns államra is. Simonyi András washingtoni magyar nagykövet az MTI megkeresésére mindenekelőtt üdvözölte a szenátorok kezdeményezését, mint amely a jég megtörésére irányul. Egyúttal azonnal megnyugtatott: Magyarország “az elsők között fog bekerülni a vízummentességi programba”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik