Nagyvilág

Drámai videót mutattak be a meghiúsult londoni merényletről

Drámai felvételeket mutattak be az esküdtszéknek a 2005. júliusi második, kudarcba fulladt londoni merényletkísérletről, amelyet a két héttel korábbi véres robbantássorozat mintájára akartak elkövetni öngyilkos merénylőjelöltek.

Az ügyészek által levetített, biztonsági kamerák által készített felvételeken látszik, amint Ramzi Mohammed jókora hátizsákkal felszerelkezve felszáll a londoni metró Northern Line nevű észak-déli vonalának egyik észak felé tartó szerelvényére. Mohammed a Stockwell és Oval állomások közötti alagútszakaszban megpróbálta felrobbantani a hátizsákjában lévő pokolgépet, amely azonban nem lépett működésbe, viszont a gyújtószerkezettől füst kezdett kiáramlani a csomagból.

Az utasok pánikszerűen menekültek a kocsi másik végébe, a merénylőjelölttel ugyanakkor egy szolgálaton kívüli tűzoltó szóváltásba keveredett. A levetített filmet nem kísérte hangfelvétel, a tűzoltó, Angus Campbell azonban a keddi tárgyalási napon elmondta: a sikertelen robbantási kísérlet után Mohammed hisztérikusan kezdett viselkedni, majd amikor ő megkérdezte tőle, hogy mit művelt, a gyanúsított csak azt hajtogatta, hogy “tévedés, tévedés”.

A felvételen látszik, amint Mohammed szivacsszerű, füstölgő anyagot dob a metrókocsi padlójára – ez lehetett a gyúanyag -, és amikor Campbell megkérdezte tőle, hogy mi az, azt válaszolta, hogy “kenyér”. A szerelvény közben beérkezett az Oval állomásra, ahol az utasok – a megálló zártláncú kameráinak felvételei szerint – rohanvást menekültek ki a kocsiból, magukkal sodorva a beszállásra várókat.

Velük együtt menekült a kijárat felé maga a gyanúsított is, aki a tanúk elmondása szerint a lefelé tartó mozgólépcsőn rohant fel, áttört a jegykezelő automatákon, és – jóllehet többen üldözőbe vették – eltűnt az utcai forgalomban. Később, nem messze az állomástól, megtalálták New York feliratú pulóverét, amelynek zsebében egy kilencvoltos elem és a hozzávaló csatlakozó volt.

A dél-londoni Woolwich koronabíróságán a múlt héten kezdődött annak a hat iszlám terrorista-gyanúsítottnak a pere, akik az ügyészség szerint 2005. július 21-én pokolgépes robbantásokat akartak elkövetni londoni metrószerelvényeken és egy buszon. Ibrahim Muktar Saidot, Ramzi Mohammedet, Yassin Omart, Manfo Asiedut, Adel Yahyát és Hussain Osmant a Korona gyilkosságra és robbanás előidézésére szőtt összeesküvéssel, valamint gyilkossági kísérlettel és robbanószerek ártó szándékú birtoklásával vádolta meg. Mindegyikük tagadja a vádat.

A gyanúsítottak a vád szerint 2005. július 21-én, pontosan két héttel az eddigi legsúlyosabb, az öngyilkos robbantókkal együtt 56 ember halálával járó londoni terrormerénylet után próbálkoztak újabb merényletkísérlettel. A csoport – csakúgy, mint a 2005. július 7-ei merényletek elkövetői – három londoni metrószerelvényt és egy autóbuszt akart felrobbantani, ám a hátizsákjukba rejtett pokolgépek egyike sem robbant fel. Szakértők szerint ennek a nem megfelelő arányban összerakott, instabil robbanóelegy lehetett az oka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik