Nagyvilág

Bush megvédte iraki politikáját

Amerika nem vallhat kudarcot Irakban, mert a bukás következményei súlyosak és szerteágazóak lennének - figyelmeztetett George W. Bush évértékelő beszédében helyi idő szerint kedd este, a washingtoni kongresszus alsó- és felsőházának együttes ülésén.

“Katonai parancsnokaink és én körültekintően mérlegeltük a lehetőségeket. Minden lehetséges megközelítést megvitattunk. Végül ezt a cselekvési irányt választottam, mert ez biztosítja a legnagyobb esélyt a sikerre” – fogalmazott az ellenzék által sokat bírált csapaterősítési tervére utalva a republikánus elnök, aki hatodik alkalommal mondta el a hagyományos év eleji értékelést az unió állapotáról, de első ízben egy demokrata vezetésű törvényhozás előtt.

Az elnök gratulált a demokratikus többségnek, hangsúlyozván, hogy túl kell lépni a nézeteltéréseken és “nagy dolgokat kell elérni az amerikai nép érdekében”. Bush népszerűségi mutatója a kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmények szerint olyan alacsonyra süllyedt, mint a Watergate-botrány miatt távozni kényszerült Richard Nixon elnöké volt lemondása előtt. A felmérések szerint nagyjából csak minden harmadik amerikai helyesli Bush elnöki működését, a legfőbb elégedetlenség a népszerűtlen iraki háború miatt alakult ki.

Bush szerint azok ellenzik az általa javasolt 21 500 fős iraki csapaterősítést, akik “nem értik, mekkora a tét”. Nemzedéki küzdelemnek nevezte a terrorellenes háborút, hozzátéve, e téren mindkét nagy pártnak és a hatalmi ágaknak is szorosan együtt kell működniük. Ezért a terrorellenes háború ügyében egy külön tanácsadó testület létrehozását javasolta a két párt kongresszusi vezetőinek részvételével. “Meg fogjuk mutatni ellenségeinknek külföldön, hogy egységesek vagyunk a győzelem elérésének céljában” – mondta.

Azt kérte a kongresszustól, hogy járuljon hozzá az amerikai szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság létszámának emeléséhez 92 ezer fővel a következő öt évben. Az amerikai külpolitika fő céljai között említette a béke megteremtését a Szentföldön, azt, hogy egy békében és biztonságban élő demokratikus Palesztina jöjjön létre Izrael mellett. Megemlítette azt is, hogy Washington atommentes Koreai-félszigetet, és szabadabb Kubát, Fehéroroszországot, Burmát szeretne.

George Bush az amerikai bevándorlási politika átfogó reformját, új törvény elfogadását sürgette, hangsúlyozva, hogy a remény és a lehetőségek országának tisztességes törvényekre és biztonságos határokra van szüksége. Meg kell teremteni a jogszerű és rendezett módját annak, hogy a külföldi munkavállalók ideiglenes alapon beutazhassanak az országba. Ennek nyomán a határőrizeti szerveknek csak a csempészek, bűnözők és terroristák levadászása maradna a feladata.

“Fönn kell tartanunk az olvasztótégely nagyszerű hagyományát, az újonnan érkezők üdvözlését és beolvadását. Rendeznünk kell a már az országban levő illegális bevándorlók helyzetét, gyűlölködés és amnesztia nélkül” – fejtette ki, szavait felállva tapsolták meg a képviselőház mindkét oldalán. Kiemelte, hogy az amerikai gazdaság növekszik, a munkanélküliség alacsony, az infláció ugyancsak csekély és a bérek emelkednek. “A gazdaság mozgásban van, és az a feladatunk, hogy így tartsuk, de nem a kormány, hanem a vállalkozások által” – tette hozzá.

Az amerikai gazdaság olajfüggőségének csökkentésére van szükség – hangsúlyozta, hozzátéve, sokrétűvé kell tenni az energiaforrásokat és a technológiai haladás útján kell előrelépni. Indoklása szerint Amerika régóta a külföldi olajtól függ, és ez sebezhetővé teszi az országot az ellenséges hatalmak és a terroristák számára, amelyek jelentősen megzavarhatják az olajszállítmányokat, felemelhetik az olaj árát, súlyos károkat okozva a gazdaságnak. Bush azt szorgalmazta, hogy az elkövetkező 10 évben 20 százalékkal csökkenjen a benzinfogyasztás, és szoruljon vissza a környezetszennyező gázok kibocsátása.

Nézete szerint 2027-ig az ország stratégiai olajtartalékát meg kell kétszerezni. Azt kérte a kongresszustól, hatalmazzák fel arra, hogy megváltoztassa az autók fogyasztási normáit és ösztönző lépéseket tegyen a megújuló és alternatív energiaforrások termelésére, fogyasztására; megemlítette a tiszta széntechnológiát, a nap-, szél- és nukleáris energiát. Ösztönözni kell véleménye szerint a hibrid, az elektromos autók fejlesztését, továbbá a tiszta dízelüzemű járművek és a biodízel használatát – ezt a kezdeményezését is tapssal fogadták a kongresszus tagjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik