Nagyvilág

Börtönre ítéltek egy volt cseh minisztert

Közjogi hatalommal és üzleti információkkal való visszaélés miatt öt és fél évi szabadságvesztésre ítélte szerdán a prágai városi bíróság Vladimír Mlynár volt cseh informatikai minisztert.

Mlynár miniszterként 2003-ban aláírta a Testcom Servis nevű céggel kötött szerződést egy közszolgálati internetes hírportál létrehozásáról, ami azonban a jogászok és a bíróság szerint ellentétes volt a hatályos törvényekkel. A média már annak idején vitatta ezt a cégalapítást és szerződést, s ennek következtében a Testcom Servis négy hónap után megszűnt.

Az évek óta húzódó ügyben hat éves börtönbüntetést kapott Dusan Chmelícek, a közszolgálati Cseh Televízió egykori igazgatója, s cégbeli helyettese, Vít Novotny, akik a Testcom Servist megszervezték. Mindhárom elítélt határozottan tagadta bűnösségét, s azt állították, hogy jóhiszeműen cselekedtek. Az ítélet ellen már csak a legfelsőbb bírósághoz lehet fellebbezni.

Az ügyészség mindhárom vádlott esetében egy éves feltételes szabadságvesztést javasolt, de a prágai városi bíróság szerint az ügy sokkal súlyosabb, s ezért súlyosabb a kiszabott büntetés is.

Mlynár, aki 2003 és 2005 között volt informatikai miniszter, nem az első cseh politikus és volt kormánytag, akinek börtönbe kellett vonulnia. Néhány éve például hat éves börtönbüntetést kapott Ivo Svoboda, aki 1998 nyarától 1999 nyaráig töltötte be a Milos Zeman kormány pénzügyminiszteri tisztségét, majd leváltották. Svoboda tanácsadójával együtt törvényellenesen privatizált egy céget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik