Nagyvilág

Többen utálják Amerikát

A legtöbb ellenérzés Németországban tapasztalható az Egyesült Államokkal szemben, de a magyarok többsége sincs túl jó véleménnyel az USA világpolitikai szerepéről.

A magyarok többsége a világ közvéleményéhez hasonlóan kedvezőtlennek tartja az Egyesült Államok által játszott szerepet a legsarkalatosabb világpolitikai kérdésekben – derült ki a BBC World Service kedden Londonban ismertetett globális felméréséből, amely szerint tavaly óta jelentősen romlott Amerika általános megítélése. A felmérésben ezúttal 25 ország több mint 26 ezer állampolgárát kérdezték meg. A kedden közzétett 26 oldalas idei összefoglaló szerint a felmérésbe bevont 25 ország lakosságának 49 százaléka van rossz véleménnyel Amerikáról, és 32 százalék azok aránya, akik kedvezően ítélik meg Washington szerepét.

A hasonló felmérésekbe korábban is bevont 18 országban – ahol így összehasonlítást is el lehetett végezni – meredeken zuhant az Egyesült Államok nemzetközi tevékenységének népszerűsége. Ebben az országcsoportban jelenleg a válaszolók mindössze 29 százaléka van azon a véleményen, hogy Amerika összességében pozitív hatást gyakorol a világfolyamatokra; tavaly 36, két éve még 40 százaléknyian gondolták így.

Az Egyesült Államok hírneve Németországban a legrosszabb; itt a lakosság 74 százaléka mondott általánosságban negatív véleményt. A konkrét világpolitikai kérdések közül messze az iraki katonai beavatkozás a legnépszerűtlenebb: ezt a 25 ország átlagában a válaszadók 73 százaléka utasítja el, és csak 20 százaléka helyesli. A guantánamói börtöntábor őrizeteseivel szembeni bánásmódot 67 százaléknyian ítélik el; 16 százalék mondott erről kedvező véleményt.

Az Egyesült Államok közel-keleti katonai jelenlétéről 68 százalék mondta azt, hogy az több konfliktust szít, mint amennyit megakadályoz; a válaszadók 17 százaléka tartotta csak stabilizáló tényezőnek az amerikai jelenlétet a térségben. A felmérést végző szakértők megjegyzik, hogy a jelek szerint az amerikai közvéleménynek is súlyos kételyei vannak saját országa tevékenységével kapcsolatban egyes külpolitikai kérdésekben, bár általánosságban a többség pozitívan ítéli meg Amerika globális szerepét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik