Nagyvilág

Nincs bizonyíték európai CIA-fogdákra

Nem talált bizonyítékot az Európai Parlament ideiglenes vizsgálóbizottsága arra, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos fogdákat működtetett volna európai országok területén, ugyanakkor a testület jelentése állítja, hogy több uniós ország illetékeseinek tudomásuk volt a kontinenst érintő titkos légi járatokról, illetve terrorgyanús személyek elfogásáról.

A jelentés, amelyet 28 igen és 17 nem szavazat mellett fogadtak el a bizottságban, Magyarországról semmilyen formában nem ejt szót, és – mint Kósáné Kovács Magda (MSZP) és Schöpflin György (Fidesz-MPSZ) magyar tagok az MTI-nek elmondták -, lényegében nem került említésre az ország az egy éve kezdődött meghallgatásokon sem.

A frakciók között mindvégig érezhető nézetkülönbség alakult ki arról, hogy mennyire legyen kritikus a bizottság az amerikai ügynökség tevékenységével szemben, amelynek feltételezett törvénytelenségei alig bizonyíthatók – a bizottsági szavazáson a szigorúbb álláspont érvényesült inkább. E téren azonban a jelentés még változhat a jövő hónapban esedékes plenáris voksoláson.

Az olasz Claudio Fava készítette jelentés elismeri, hogy “a nemzetközi terrorizmus az EU biztonságára és stabilitására irányuló fő fenyegetések egyike, amely ellen törvényes és összehangolt eszközökkel kell küzdenie minden európai kormánynak, szorosan együttműködve az Egyesült Államokkal”, ugyanakkor bírálja is a kormányokat és az uniós illetékeseket, hogy nem működtek együtt teljes mértékben a vizsgálattal, és nem fedtek fel mindent, amiről tudomásuk volt a vizsgált állításokkal kapcsolatban.

A jelentés külön említi, hogy George Bush amerikai elnök ősszel elismerte az Egyesült Államokon kívüli titkos tevékenység folytatását, és bátorítja az EU-tagállamok nemzeti parlamentjeit arra, hogy folytassanak mélyreható vizsgálatot az országukat érintő feltételezések ügyében. A jelentéstevő megítélése szerint mások mellett Nagy-Britannia, Németország, Lengyelország, Olaszország illetékeseinek tudomásuk volt bizonyos titkos repülésekről és őrizetbe vételekről, de ezek ügyében nem mutattak teljes együttműködést a testülettel.

A portugál Carlos Coelho irányította EP-bizottság jelentése az Európa Tanács hasonló vizsgálatát követi, és a képviselők szerint a két dokumentum kiegészíti egymást, bár más volt a rendeltetésük.

A bizottsági szavazást februárban követi majd a jelentésről szóló végső voksolás az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A politikai csoportok közötti megosztottság arra utal, hogy a végső jóváhagyást megelőzően még számos módosítási kísérletre lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik