Nagyvilág

Hatszáz fegyverest vettek őrizetbe Irakban

Az iraki biztonsági és a nemzetközi erők őrizetbe vették a Muktada asz-Szadr radikális iraki síita hitszónok irányítása alatt álló Mahdi Hadseregének több mint hatszáz fegyveresét, akit bíróság elé állítanak majd - jelentette be hétfőn az amerikai hadsereg.

A közlemény szerint az őrizetbe vettek között van a szervezet 16 magas rangú tisztviselője. Közöttük van a Szadrvárosban, a síiták kelet-bagdadi fellegvárában tevékenykedő fegyveres csoportok öt parancsnoka is.

Az őrizetbe vételek az elmúlt 45 napban történtek, mintegy 52, a Mahdi Hadseregét célzó rajtaütés keretében. Ugyan ez idő alatt a szunnita kisebbség ellen 42 rajtaütés hajtottak végre – adta tudtul közleményében az amerikai hadsereg.

Egy nemrég publikált ENSZ-felmérés szerint több mint 34 ezer polgári személyt öltek meg tavaly Irakban erőszakos cselekményekben, a sebesült áldozatok száma pedig több mint 36 ezer. A kéthavonta kiadott emberjogi ENSZ-jelentés szerint novemberben és decemberben több mint 6000 volt a halálos áldozatok száma, s körülbelül ugyanennyi a sebesülteké, vagyis valamivel kevesebb, mint szeptemberben és októberben. „A helyzet különösen súlyos Bagdadban, ahol a napi rendszerességgel, tömegesen megtalált holttesteken – akár ismert, akár ismeretlen személyekén – a legtöbb esetben kínzás nyomai láthatók. Az irakiak életét számottevően javítani hivatott új biztonsági terv hatékonysága attól függ majd, hogy a tervet követi-e olyan reformprogram, amelynek hatására megerősödik a joguralom és az igazságosság” – olvasható a jelentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik