Nagyvilág

Dézsmálják a hajó rakományát

Jogi következményekkel fenyegette meg a rendőrség azt a több száz "kincsvadászt", akik a délnyugat-angliai Devon grófság partjainál megfeneklett teherhajó partra sodródott értékes rakományát dézsmálják; több tucatnyian például BMW motorkerékpárokat vittek magukkal.

A hajó zátonyra futtatásáról szóló hír megjelenését követően a helyszínre sereglett több száz fosztogatót eleinte elsősorban a fémhordókban szállított bor és az ugyancsak nagy számban partra mosott parfümös tartályok érdekelték. Hétfőn azonban már a nagyobb értékű konténerek iránt is megnőtt az érdeklődés; rendőrségi adatok szerint aznap például legalább ötven BMW motort vittek el a felnyitott tartályokból. Az elvileg lezárt partszakaszon néhány tucat rendőr próbálja megakadályozni a kisodródott konténerek feltörését.

A brit tengerjogi előírások értelmében nem feltétlenül ütközik törvénybe a parton, illetve az elsüllyedt roncsok környékén talált értéktárgyak eltulajdonítása, de erről értesíteni kell az úgynevezett roncsgondnokot. E tisztség viselője a brit kormány hivatalosan kijelölt képviselője – általában a parti őrség egy jogi szakértője -, akinek feladata a brit felségvizeken balesetet szenvedett hajók tulajdonosainak felkutatása, illetve annak meghatározása, hogy mi legyen a szerencsétlenül járt vízi jármű szállítmányának sorsa.

A devoni parton őrködő rendőrök a rakományt dézsmálóknak külön formanyomtatványt osztogatnak, amelyet 28 napon belül vissza kell juttatni a roncsgondnoknak, feltüntetve az elvitt tárgy mennyiségét és hozzávetőleges értékét; ha ezt elmulasztják, az már törvénysértés.



Dézsmálják a hajó rakományát 1

Az egyik begyûjtött motorkerékpár és új gazdái (Fotó: MTI/AP)


A brit bejegyzésű Napoli még a múlt csütörtöki hatalmas viharban kapott léket mindkét oldalán Cornwall grófság partjaitól 80 kilométerre. A brit parti őrség a mozgásképtelenné vált, 2323 konténerrel megrakott, 62 ezer tonnás, 270 méter hosszú hajót a szomszédos Devon part menti sekély vizeire vontatta, és ott szándékosan zátonyra futtatta, nehogy a Napoli teljes rakományával együtt elsüllyedjen a nyílt tengeren.

A hajó azonban megdőlt, fedélzetéről kétszáz konténer, üzemanyagtartályaiból pedig kétszáz tonna gázolaj került a tengerbe. A konténerek közül negyven a partra sodródott.

A parti őrség fő gondját természetesen a tengerbe szivárgott üzemanyag jelenti, ebből ugyanis hétfőre 8 kilométer hosszú olajfolt alakult ki Devon grófság partjainál. Az angol környezetvédelmi hatóság helyi illetékese azt mondta a BBC-nek, hogy az érintett partvidék a világörökség része, és “rendkívül érzékeny” környezeti térségnek számít. A hajón tartályaiban még 3500 tonna olaj van; a szakértők tervbe vették ennek kiszivattyúzását, de ez legalább egy hétig eltart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik