Nagyvilág

Putyin az egész EU-val jó kapcsolatra törekszik

Az orosz elnök a Németországhoz fűződő jó kapcsolatokat kiterjesztené az EU egészére, kihasználva a féléves német elnökséget.

A Németországhoz fűződő “jó, bizalmon alapuló kapcsolatai” segíthetnek Oroszországnak abban, hogy hasonló viszonyt építsen ki más EU-tagországokkal is, mialatt Németország látja el az EU-elnökséget – fejezte ki reményét Vlagyimir Putyin vasárnap Szocsiban, Angela Merkel német kancellárt fogadva.

Merkel azt mondta, hogy – átvéve Putyintól a Nyolcak (G8: a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország) elnökségét – folytatni fogja az energiabiztonság, valamint a környezet- és a klímavédelem témáját.

De miután Oroszország Fehéroroszországgal folytatott exportvámvitája három napon át szüneteltetette az olajtranzitot a Barátság (Druzsba) vezetéken, Merkel a bizalom megingásáról beszélt, nehezményezve, hogy a Kreml elmulasztotta tájékoztatni partnereit, és jelezve: pótlólagos energiaellátási garanciákat követel Moszkvától Európa számára.

Oroszország a fehéroroszországi olajtranzit leállításával – a múlt év eleji ukrajnai gázcsapelzárás után – ismét demonstrálta, hogy nemzeti érdekeinek érvényesítését előbbre helyezi az európai fogyasztóknak szánt szállítások folytonosságánál a szomszédos tranzitországokkal felmerülő vitáiban – vélték megfigyelők, hozzátéve: e magatartásával Moszkva egyben világosan értésére adta az EU-nak: energiabiztonságát leginkább azzal szavatolhatja, ha elfogadja meghatározó befolyását ebben a közös szomszédságban.

A fokozott konzultációk mellett Merekel olyan “kötelező erejű válságrendező mechanizmusok” kialakítását tartja szükségesnek, amelyek lehetővé teszik, hogy hasonló konfliktusok a jövőben ne ismétlődjenek meg, vagy legalábbis ne járjanak csapelzárással.

Ennek érdekében Németország olyan fejezetet akar beiktatni a tervezett új EU-orosz partnerségi egyezménybe, amely az energiaszektorbeli együttműködésről szól. Merkel reméli, hogy a német EU-elnökség alatt beindulhatnak a tárgyalások az új egyezményről, amely az ez év novemberében lejáró megállapodást hivatott felváltani.

A kancellár szombaton úgy vélte, hogy a lengyel hússzállításokra kirótt orosz embargó problémáját sikerült rendezni. Előzőleg EU-részvétellel folytatott berlini agrártárgyalásokon egyezség született arról, hogy orosz állategészségügyi ellenőrök brüsszeli szakértőkkel együtt tartanak szemléket a lengyel húscsomagoló üzemekben a következő hetekben.

Mindamellett Andrzej Lepper lengyel agrárminiszter szombaton megismételte, hogy Varsó mindaddig nem oldja fel az új partnerségi egyezményre irányuló tárgyalások beindítását gátló vétóját, amíg Moszkva el nem töröli a lengyel húsexportot sújtó tilalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik