Nagyvilág

Energiakérdésekről tárgyal a német kancellár az orosz elnökkel

Az Európai Unió és Oroszország kapcsolataiban támadt feszültségek enyhítésére törekszik Angela Merkel német kancellár, aki vasárnap késő délután a Fekete-tengeri Szocsiban folytat tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az EU soros elnökeként a kancellár asszony először találkozik Putyinnal, akivel hivatalos német források szerint mindenekelőtt energiakérdésekről kíván tárgyalni. Az unión belül Merkel az egyik legfőbb szószólója az Oroszországgal létesítendő erős partneri viszonynak és ezzel összefüggésben az új partnerségi és együttműködési megállapodás aláírásának.

Mindennek azonban nem tett jót az orosz olajszállítások közelmúltban – minden előzetes tájékoztatás nélkül történt – átmeneti beszüntetése, valamint a lengyelországi húsimport Moszkva által történt leállítása. Ez utóbbi a magyarázata annak, hogy Varsó mind a mai napig nem járult hozzá az új partnerségi megállapodás megkötését célzó tárgyalások megkezdéséhez.

Angela Merkel – mint kormányforrások közölték – azt kívánja elérni, hogy Oroszország vállaljon kötelezettséget a megbízható olajszállításokra, illetve szerződéses kötelezettségeinek betartására. Az unió elnökeként szeretné továbbá előmozdítani az orosz-lengyel “húsvita” megoldását is.
Ezen túlmenően szó lesz a Közel-Keletről, továbbá Iránról is. Berlin ugyanis azon a véleményen van, hogy a legélesebb nemzetközi konfliktusok nem oldhatók meg Oroszország közreműködése nélkül. Nem véletlen, hogy a német uniós elnökség első külpolitikai kezdeményezése a közel-keleti kvartett tevékenységének felújítása volt, s e négyes csoportnak az Egyesült Államok, az ENSZ és az EU mellett tagja Oroszország is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik