Nagyvilág

Ahmadinezsád nem enged az iráni atomprogramból

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tíz új határozata sem változtathat Irán atomprogramján - közölte vasárnap Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a parlamentben elhangzott, az állami televízió által közvetített beszédében.

“Ha még tíz határozatot fogadnak is el, annak semmiféle hatása nem lesz az iráni gazdaságra és politikára” – hangsúlyozta az iráni végrehajtó hatalom feje. Ahmadinezsád idézte Ali Hamenei ajatollahot, Irán vallási és politikai vezetőjét, aki arra figyelmeztetett, hogy “Irán egyetlen hivatalos képviselőjének sincs joga meghátrálni” az iráni atomprogram körül kialakult helyzetben.

Az iráni elnök a hazai közvélemény növekvő elégedetlenségével kénytelen szembenézni a BT-határozat elfogadása és azóta, hogy követői vereséget szenvedtek a decemberi önkormányzati választásokon. Bírálói szerint beszédei fokozták a feszültséget a Nyugattal.

Az ENSZ BT 2006. december 23-án határozatot fogadott el az Irán elleni büntetőintézkedésekről, miután az nem hagyott fel urándúsítási munkálataival. Iráni hivatalos tényezők keményen reagáltak a világszervezet határozatára, kifejezve országuk szándékát, hogy “a korábbinál még eltökéltebben” folytassa a nukleáris tevékenységet.

Az atomprogrammal kapcsolatos iráni politika változatlanságát hangsúlyozta vasárnap Mohammad Ali Hoszeini teheráni külügyi szóvivő is, kinyilvánítva, hogy az iráni külügyminisztérium elveti moratórium bevezetését az urándúsításra. A szóvivő szerint ez Irán számára elfogadhatatlan, mert “nélkülöz mindenfajta logikai vagy jogi alapot”.

Hoszeini teheráni sajtóértekezletén azt is közölte: Irán fontolóra veszi tárgyalások folytatását az Egyesült Államokkal regionális kérdésekről, amennyiben ilyen értelmű megkeresés érkezik hozzá Washingtonból.

Bírálattal illette viszont a minap nyilvánosságra hozott új amerikai stratégiát Irakban, mondván, hogy az “növeli a feszültséget” mind az adott országban, mind a térség egészében. Közölte azt is, hogy Teherán nem látja szükségét közvetlen kapcsolatfelvételnek az Egyesült Államokkal az észak-iraki Erbílben működő iráni konzulátus amerikai katonák által elhurcolt munkatársai ügyében, amelyet, mint mondta, iraki illetékesek vizsgálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik