Nagyvilág

A politika is beleszólt a brit Big Brother-szavazásba

A politika és a média nyomásgyakorlása után kiszavazták a nézők péntek este a nagy-britanniai Big Brother-sorozatból azt a lakót, aki a legkeményebb rasszista kijelentéseket tette indiai lakótársára.

A 25 éves Jade Goody sírva fakadt, amikor meghallotta, hogy a szavazók 82 százaléka az ő távozását akarta. Ellenfele éppen az általa kigúnyolt indiai filmcsillag, Shilpa Shetty volt.

A Channel 4 kereskedelmi tévéadón futó műsorban ezúttal hírességek – film- és popsztárok, volt szépségkirálynők és egyéb közismert showszemélyiségek – lakják a BB-házat. Óriási botrány kerekedett úgy Nagy-Britanniában, mint külföldön annak nyomán, hogy Shilpa Shettyre, az indiai filmipar egyik legfénylőbb csillagára több lakó sokak által rasszistának minősített megjegyzéseket tett.

A szavazás kimenetele ugyanakkor nem nagyon volt kétséges: Jade Goody, akit egy BB-sorozatban való részvétele tett ismertté, a gyűlölet megtestesítőjévé vált a bulvársajtóban. A legnagyobb példányszámú brit napilap, a Sun felszólította olvasót pénteken, hogy szavazzanak Goodyra, mert fontos “helyreállítani az ország megtépázott tekintélyét”. Gordon Brown brit pénzügyminiszter, aki éppen Indiában tartózkodik hivatalos látogatáson, nyíltan kijelentette, hogy amennyiben az indiai filmcsillag marad versenyben, az azt bizonyítja, hogy Nagy-Britannia a tolerancia és az egyenlőség országa.

A műsor eddigi főszponzora csütörtökön azonnali hatállyal megszüntette a január 3-a óta futó BB-sorozat finanszírozását a nemzetközi diplomáciai szintekre hágó rasszista botrány miatt, jóllehet a kifogásolt megjegyzések sértettje nem tartja fajgyűlölettől vezéreltnek a többi BB-házlakó által rá tett kijelentéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik