Nagyvilág

Hillary Clinton elnökjelölt

"Elindultam, és győzni akarok" – közölte szombaton honlapján Hillary Clinton, Bill Clinton volt elnök felesége, New York-i szenátor. Most a demokrata párti politikusok közül az ő indulási esélyei a legjobbak; ha megnyeri a 2008-as elnökválasztást, ő lehet az Egyesült Államok első női elnöke.

A második hivatali idejét töltő New York-i szenátor asszony honlapján videoüzenetben vitára, beszélgetésre, internetes csevegésre hívja a választópolgárokat a legfontosabb politikai kérdésekről, az egészségügyi ellátásról, a társadalombiztosításról, az iraki háborúról, “Amerika tekintélyének helyreállításáról”. “Nemcsak kampányba kezdek, hanem párbeszédbe is önökkel. Megalakítok egy elnökválasztási felderítő bizottságot, mert Washingtonnal a párbeszéd egy kicsit egyoldalúvá vált az utóbbi időben, nem gondolják?” – kérdezi Hillary Clinton.

A Demokrata Párt platformján néhány nappal ezelőtt szállt ringbe Barack Obama szenátor, aki ezzel “az első fekete bőrű amerikai elnök” jelzőre pályázik. Ha döntésének vasárnapra tervezett bejelentésében a latin-amerikai származású Bill Richardson új-mexikói kormányzó is közli, hogy rajthoz áll, akkor ez lesz az amerikai elnökjelöltek eddigi legsokszínűbb versenye. Az esélyesnek tekintett, bejelentett indulók között van még John Edwards, aki John Kerry demokrata párti elnökjelölt mellett alelnökjelölt volt 2004-ben. Jelenleg Clinton támogatottsága a legmagasabb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik