Nagyvilág

Új szabályok a guantánamói bírók számára

A Pentagon új eljárási szabályokat dolgozott ki a guantánamói börtönben őrzött, terrorizmussal gyanúsított személyek katonai bírái számára.

A bíróknak lehetőségük lesz arra, hogy elutasítsák a kínzással és más kényszerítő eszközökkel kicsikart vallomások bizonyítékként való beterjesztését. Az új eljárási kézikönyv célja a védelmi minisztérium szerint az, hogy a perek feleljenek meg a genfi konvencióknak, és legyenek méltányosak – hangoztatta Thomas Hemingway dandártábornok.

A vádlottnak joga lesz minden, ellene szóló bizonyíték megismeréséhez, beleértve a hallomáson alapuló, vagy a titkosított bizonyítékok szerkesztett változatát is. A bírónak lesz a joga eldönteni, hogy ezek közül melyik mérlegelhető bizonyítékként, miután külön-külön megvizsgálja őket.

Ugyancsak a bíró döntheti el, hogy figyelembe veszi-e bizonyítékként az olyan vallomásokat, amelyeket még azelőtt csikartak ki a foglyokból, hogy 2005-ben törvényt hoztak a “kegyetlen, embertelen, megszégyenítő bánásmód vagy büntetések” alkalmazása ellen. A bírónak joga lesz azonban elfogadni a kényszerrel megszerzett bizonyítékot is, ha azt alaposan megvizsgálta, és bizonyító erejűnek találta.

A pereket várhatóan az idén kezdik meg 60-80 vádlott ellen a 395-ből, akit a guantánamói különleges börtönben tartanak fogva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik