Nagyvilág

Stoiber visszavonul

Edmund Stoiber bejelentette, hogy szeptemberben lemond a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöki posztjáról, és a bajor tartományi miniszterelnöki posztjáról is visszavonul.

Csütörtöki délutáni tájékoztatóján Münchenben a 65 éves politikus közölte, hogy a jövő évi bajor tartományi választásokon nem ő lesz a CSU miniszterelnök-jelöltje. Ez azt jelenti, hogy 2008 őszéig mindkét jelenlegi politikai tisztségétől megválik.


Ki lesz az utód?

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezető politikusai úgy tűnik, már megállapodtak a pártelnök és egyben bajor tartományi miniszterelnök, Edmund Stoiber utódlásáról. Müncheni CSU-források szerint a javasolt megoldás szerint kettéválasztanák a pártelnöki, illetve a tartományi kormányfői tisztséget. Az előbbit Erwin Huber bajor gazdasági miniszter, míg az utóbbit Günther Beckstein tartományi belügyminiszter töltené be a jövőben.

Ellentmondott ennek a konzervatív Bundestag-frakción belüli CSU-képviselőcsoport vezetője. Peter Ramsauer Berlinben kijelentette: véleménye szerint még nem született végleges döntés Stoiber utódlásáról. Szerinte a pártelnöki poszt betöltésébe beleszólást kell biztosítani a Bundestagban helyet foglaló CSU-képviselőknek is. Személy szerint Horst Seehofert és Michael Glost látná alkalmasnak a posztra. (Az egyik mezőgazdasági, a másik gazdasági miniszter Angela Merkel szövetségi kormányában.)


Gyengülő a bizalom

A 65 éves Stoiber 1993 óta áll a bajor kormány élén, s 1999 óta tölti be a CSU elnöki tisztségét. A korábban országosan is rendkívül nagy tekintéllyel rendelkező, jogászból lett politikus népszerűsége azonban az utóbbi hónapokban mélypontra süllyedt. Emiatt a párt vezetői közül többen követelték lemondását, illetve azt, hogy a CSU immár Stoiber nélkül vágjon neki a 2008-ban esedékes tartományi parlamenti választásoknak, majd egy évvel később az országos választásoknak.

Ennek ellenére a konzervatív párt helyi parlamenti frakciója szerdán hajnalban még úgy határozott, hogy a szeptemberi pártkongresszusra hagyja a végleges döntést. Időközben azonban felgyorsultak az események, s állítólag megoldás született a mielőbbi utódlásról.


A Stoiber-korszak vége


Az egyik utódjelölt, Beckstein csütörtök kora délutáni nyilatkozatában nem erősítette meg, de nem is cáfolta az említett forgatókönyvet. Hangoztatta ugyan, hogy végleges határozat még nem született, de hozzátette, hogy a szeptemberi rendkívüli CSU-kongresszusig nem lehet várni az utódlás eldöntésével. Személyekről Beckstein nem tett említést.

Ugyancsak az említett források közölték, hogy maga Stoiber még nem adta áldását leváltásához. Állítólag az elkövetkező napokban “testközelből” kíván meggyőződni arról, hogy valóban elveszítette-e a tagság bizalmát. Egybehangzó értékelések szerint azonban az egykor fényes Stoiber-korszak mindenképp végnapjait éli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik