Nagyvilág

Albright is bírálja Bush iraki politikáját

Miközben a washingtoni kongresszusban egyre erősebbek a Fehér Ház iraki háborús politikáját ellenző hangok, Madeleine Albright volt külügyminiszter is élesen kritizálja George Bush elnök csapaterősítési elképzelését.

A Clinton-kormány külügyminisztere szerint Bush múlt heti bejelentése az iraki csapatlétszám növeléséről “sokkal inkább imádság volt, mint stratégia”. A terv “nem a valóságról szól, hanem egy reményről, amely azonban nem stratégia” – fogalmazott Albright. A volt külügyminiszter véleménye szerint az Egyesült Államok iraki katonai akciója “rossz színben tünteti fel a demokráciát”, és Amerika hitelessége a lehető legkisebb a közel-keleti térségben.

A szakértő azt is kifogásolja, hogy a Bush-adminisztráció nem hajlandó szóba állni Iránnal és Szíriával. Szerinte igenis lehetséges a diplomáciai párbeszéd anélkül, hogy Washington megsértené az amerikai külpolitika alapelveit.

Madeleine Albright azt mondta, támogatja azt a szenátusi javaslatot, hogy szabják meg az iraki csapatlétszám felső határát. Ezt tartalmazza az a felsőházi határozattervezet, amelyről szerdán egyezett meg több szenátor. A tervezet – amely elfogadása esetén nem kötelező hatályú határozat lesz – elítéli a 21 500 fős csapaterősítést.


Clintonné Afganisztánban erősítene

A szenátusi tervezet mögé állt Hillary Clinton New York-i szenátor is, aki a napokban tért vissza iraki és afganisztáni körútjáról. Clinton, aki a várakozások szerint hamarosan bejelenti 2008-as elnökjelöltségét, közölte: az iraki csapatlétszám korlátozása mellett az afganisztáni erők nagyságát viszont növelni kellene a tálib erők várható tavaszi offenzívája előtt.

A szenátusi határozattervezettel párhuzamosan az alsóházban is az iraki csapaterősítést elvető javaslatot készítenek elő a háborút ellenző demokrata képviselők. Egy másik kétpárti kezdeményezés arra kötelezné az elnököt, hogy szerezze meg a törvényhozás jóváhagyását, mielőtt bármilyen katonai akciót indít Irán ellen, kivéve, ha ellencsapásról vagy “nyilvánvalóan azonnal indítandó” támadásról van szó.


Zuhant Bush népszerűsége

Az iraki háborús politikáról folyó kiélezett washingtoni vita közepette George Bush elnök hitelessége a közvélemény szemében újabb mélypontot ért el a Times/Bloomberg legfrissebb, csütörtökön közölt felmérése szerint. Az amerikaiak fele úgy látja: Bush tudatosan félrevezette az országot annak érdekében, hogy megszerezze a támogatást Irak lerohanásához.

A közvélemény többsége ellenzi az iraki csapaterősítést, és a megkérdezettek fele azt támogatná, hogy a kongresszus akadályozza meg újabb csapatok Irakba küldését. Az amerikaiak háromötödének az a véleménye, hogy az iraki háborút nem éri meg folytatni. A Bush politikáját támogatók aránya egyharmadra apadt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik