Nagyvilág

Újabb katonákat küldene Afganisztánba az USA

Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy fontolóra veszi további katonák küldését Afganisztánba, ahol a Pakisztánban menedékre lelt tálibok egyre fokozódó támadásaira számítanak.

Robert Gates afganisztáni látogatásával meg akart győződni arról, hogy az amerikai parancsnokok rendelkezésére állnak a tálib offenzíva visszaveréséhez szükséges erőforrások. A védelmi miniszter hangsúlyozta: az Egyesült Államok és szövetségesei nem hagyhatják, hogy az Afganisztánban eddig elért sikerek kárba vesszenek.

A miniszter a Kabultól északra fekvő bagrami amerikai támaszponton újságíróknak elmondta: a parancsnokok a katonák számának növelése mellett érveltek, és felvázolták, hogyan tudnák hasznosítani az ázsiai országban állomásozó amerikai erők fokozását. Gates ezeket az ötleteket az amerikai vezérkari főnökökkel közösen fogja megvizsgálni.

Jelenleg több mint 40 ezer külföldi katona állomásozik Afganisztánban – a tálibok hatalmának 2001 végi megdöntése óta a legtöbb –, köztük mintegy 22 ezer amerikai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik