Nagyvilág

A Fatah nyerné meg a mostani választásokat

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah-mozgalom legyőzné a jelenleg kormányon lévő Hamaszt, ha most rendeznének parlamenti választásokat – derült ki kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatokból.

A rámalláhi székhelyű, függetlennek tartott Near East Consulting intézet szondázása emellett azt is kimutatta, hogy a palesztinok többsége azt szeretné, ha a Hamasz enyhítene Izraellel szembeni politikáján. A megkérdezett 824 személy 40 százaléka a Fatahra, 23 százaléka pedig a Hamaszra szavazna, ha most rendeznének törvényhozási választásokat. A többiek más palesztin szervezetre voksolnának, illetve távol maradnának a szavazástól.

Amennyiben a megszállt Ciszjordániában és a Gázai övezetben most elnökválasztást tartanának, úgy a választók 38 százaléka Abbász elnökre, 18 százaléka pedig Iszmáil Haníjére, a Hamaszt képviselő kormányfőre adná voksát.

Az intézet közvélemény-kutatási adatai arra is utalnak, hogy a palesztinok 51 százaléka helyeselné, ha a Hamasz változtatna Izraellel kapcsolatos álláspontján, míg 39 százalék ezt nem tartja szükségesnek. A megkérdezettek 67 százaléka támogatná azt, ha a palesztinok békét kötnének Izraellel, 26 százaléka pedig ellenezne egy ilyen egyezményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik