Nagyvilág

Csapatcsökkentést tervez Boszniában az EU

Az Európai Unió jelentősen, a mostani 6500-ról nagyjából 2500-ra tervezi csökkenteni Boszniában állomásozó haderejének létszámát – közölte Brüsszelben Henri Bentégeat tábornok, az EU katonai bizottságának elnöke.

A francia főtiszt tavaly novemberben vette át a katonai bizottság, az Európai Unió legfőbb katonai testülete irányítását. Mint elmondta, a boszniai helyzet stabilizálódása lehetővé teszi az ott állomásozó csapatok egy részének kivonását, ám a hivatalos döntés február vége előtt biztosan nem születik meg.

Az idei év fontos mérföldkő az Európai Unió közös biztonságpolitikája szempontjából: 2007 eleje óta működőképes az EU gyorsreagálású ereje, az úgynevezett harccsoport-rendszer. Bentégeat tábornok szerint ebben az évben az lesz a feladat, hogy ezeket a szárazföldi alakulatokat megfelelő, gyorsan bevethető légi- és haditengerészeti erőkkel egészítsék ki, azaz a különböző válsághelyzetekre az EU valóban globális, összhaderőnemi választ adhasson.

A francia főtiszt elomondta, januárban Brüsszelben megkezdte működését egy új, az esetleges EU-hadműveletek irányítására szolgáló hadműveleti központ. Ugyanakkor a központ egyelőre kis létszámmal működik, úgyhogy csak korlátozott méretű hadműveleteknél alkalmazható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik