Nagyvilág

Titkos film készült az újabb kivégzésekről

Iraki kormány-tisztségviselők bemutatták hétfőn újságíróknak a Szaddám Huszein exelnökkel együtt halálra ítélt két volt iraki vezető, Barzán at-Tikríti és Avad al-Bandar kivégzéséről készült filmfelvételt, leszögezve egyúttal, hogy nem szándékoznak nyilvánosságra hozni a sokkoló képeket.

A képekből kivehetően valószínűleg ugyanazon a bitófán végezték mindketten, mint az exelnök két héttel ezelőtt – jelentették nyugati tudósítók. Szaddám Huszein kivégzésekor vele szemben ellenséges síita milíciák tagjai gúnyolódtak az akasztófa alatt álló exdiktátorral, amiért világszerte sokan hevesen bírálták az iraki hatóságokat. Ezúttal senki sem gúnyolta a bitófa alatt állókat.

Az amerikai hadsereg egyik helikoptere átszállította a két holttestet a Bagdadtól 180 kilométernyire fekvő Tikrítbe, ahol, illetve amelynek környékén a kivégzett volt államfő tágabb családja él – közölte nyugati tudósítókkal Barzán at-Tikríti egyik hozzátartozója.

Ki miről döntött

Mind a két most kivégzett volt vezetőt, csakúgy mint Szaddám Huszein volt államfőt 2006. november 5-én ítélték halálra 148 síita megkínzásának és lemészárlásának vádjával. Az Egyesült Államok bagdadi nagykövete kijelentette, hogy a kivégzés szinte teljes mértékben az irakiak ügye volt, amerikai részről csak nagyon csekély részt vállaltak belőle. Zalmay Halilzad hangsúlyozta újságírók előtt, hogy irakiak döntötték el és hajtották végre a kettős kivégzést. Iraki kormányforrásból közölték: amerikai katonák szállították át az elítélteket az iraki fogdába, ahonnan a hóhérok bitófa alá vitték az elítélteket. (Barzán at-Tikrítit és Avad al-Bandart – csakúgy mint Szaddám Huszeint – amerikai erők őrizték bűnperük alatt.)

Az Amnesty International nemzetközi emberjogvédő szervezet elítélte a kettős kivégzést. A szervezet nyilatkozata szerint az iraki hatóságok “brutálisan megsértették az élethez való alapvető emberi jogot”. “Szaddám Huszein és társai kétségtelenül szörnyű bűnöket követtek el az emberi jogok ellen, s el kellett ítélni őket ezért, de ezt egy igazságos büntetőeljárásban kellett volna megtenni, a halálbüntetés alkalmazása nélkül” – olvasható az AI nyilatkozatában. Az emberi jogi szervezet “brutálisnak, embertelennek és lealacsonyítónak” nevezte a kivégzés végrehajtásának módját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik