Nagyvilág

Szlovéniában tárgyal Gyurcsány

Janez Jansa szlovén kormányfővel kezdett megbeszélést Gyurcsány Ferenc hétfő délelőtt Ljubljanában: a kormányfő az euró bevezetésével kapcsolatos ünnepség alkalmából tesz egynapos hivatalos látogatást Szlovéniában.

A két kormányfő tárgyalásán a kétoldalú kapcsolatok mellett minden bizonnyal szó lesz egy magyar–szlovén közös kormányülés lehetőségéről, és magyar cégek szlovéniai befektetéséről is. Gyurcsány Ferenc találkozik Borut Pahorral, a szlovén szociáldemokrata párt elnökével, France Cukjati szlovén parlamenti elnökkel, valamint a Szlovéniában élő magyarság képviselőivel.

A miniszterelnök délután részt vesz az euró szlovéniai bevezetésével kapcsolatos ünnepségen, amelyen a szlovén kormányfő mellett várhatóan felszólal Angela Merkel, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Németország kancellárja, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke és Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az eurócsoport elnöke.

Szlovénia ez év január elsején vezette be az eurót, elsőként az Európai Unióhoz 2004 májusában csatlakozott tíz új tagország közül. A kétmilliós kis alpesi ország az euróövezet 13. tagországa. Csatlakozásával az euróövezet először – és mindeddig egyetlen országgal – bővült azóta, hogy az euró 2002. január elsején készpénzként megjelent az unió térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik