Nagyvilág

Rice-Olmert-Abbász csúcstalálkozó

Az amerikai külügyminiszter és az izraeli kormányfő hétfőn megegyezett abban, hogy hamarosan csúcstalálkozót tartanak Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a közel-keleti béketárgyalások újraélesztése érdekében - közölték izraeli rádióállomások.

A jelentések nem tértek ki arra, mikor és hol kerülne sor a hármas csúcsra. Az értesülést az izraeli miniszterelnöki hivatal egyik tisztségviselője és egy magas rangú amerikai illetékes egyaránt megerősítette – utóbbi hozzátette, hogy a találkozóra 3-4 héten belül sor kerülhet.

Rice jeruzsálemi útja előtt, vasárnap tárgyalt Abbásszal Rámalláhban, és megígérte neki, hogy az Egyesült Államok erőteljesebben fogja szorgalmazni egy palesztin állam létrehozását. Az amerikai külügyminiszter csaknem három órán át tárgyalt Olmerttel, a találkozó után közleményt nem adtak ki, és Rice azonnal továbbutazott közel-keleti körútja következő állomására, Egyiptomba.

Izraeli médiajelentések szerint Rice és Olmert egyetértettek abban is, hogy nem tárgyalnak olyan palesztin nemzeti egységkormánnyal, amely nem tesz eleget a nemzetközi közösség követelményeinek, azaz nem ismeri el Izrael jogát a létezéshez, nem mond le az erőszakról, és nem tartja tiszteletben a múltban elért izraeli-palesztin egyezségeket.

A jelenlegi palesztin kormányt, amelyet a törvényhozási választásokon győztes Hamász iszlámista mozgalom alakított meg, a Nyugat bojkottálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik