Nagyvilág

Putyin is beszédet mond Münchenben

Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vesz a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, amelyet hagyományosan február elején rendeznek a bajor fővárosban.

A tekintélyes fórum szervezője, Horst Teltschik hétfőn jelentette be, hogy az orosz államfő előre jelezte részvételét, továbbá azt, hogy hazája nemzetközi szerepvállalásáról, illetve világpolitikai érdekeiről kíván beszédet mondani. A neves német professzor és biztonságpolitikai szakértő szerint Putyin minden bizonnyal az energiapolitika kérdéseit is érinteni fogja.

Az idei immár a 43. biztonságpolitikai fórum lesz a bajor fővárosban. A részvevők listája ezúttal is önmagáért beszél: az orosz államfő mellett ott lesz Münchenben Angela Merkel német kancellár, Robert Gates amerikai védelmi miniszter, valamint Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára és Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Teltschik szerint eddig 39 ország jelezte részvételét, többségük külügy-, illetve védelmi miniszteri szinten. A tanácskozásra február 9. és 11. között kerül sor, „Globális válságok – globális felelősség” címmel. E témakör jegyében a résztvevők a nemzetközi válságokról, így a Közel- és a Közép-Keletről, az iraki helyzetről, Afganisztánról és általánosságban a terrorizmus elleni harcról folytatnak konzultációkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik