Nagyvilág

Kivégezték Szaddám két vádlott-társát

Hétfőn, még virradat előtt felakasztották a néhai Szaddám Huszein volt iraki elnök emberiesség elleni bűnök miatt ugyancsak halálra ítélt vádlott-társait, Barzán at-Tikrítit és Avad al-Bandart.

A halálos ítéletet állítólag ugyanott – az iraki katonai hírszerzés kázimíjai (Észak-Bagdad) laktanyájában – hajtották végre rajtuk, ahol tavaly december 30-án Szaddám Huszeinen is.

Barzán at-Tikríti a volt iraki diktátor féltestvére és titkosszolgálati vezető, Avad al-Bandar pedig az egykori forradalmi bíróság elnöke volt. Szaddámmal együtt tavaly november 5-én ítélték őket halálra a Dudzsail síita faluban a biztonsági erők által 1982-ben végrehajtott vérengzés miatt. Az elnöki konvoj elleni támadás megtorlásául végrehajtott mészárlásnak 148 halálos áldozata volt.
Tikritít és Bandart eredetileg Szaddámmal együtt végezték volna ki, de az iraki hatóságok végül úgy döntöttek, hogy előbb egyedül a volt elnökön hajtják végre a halálos ítéletet.

Dzsalal Talabani iraki elnök múlt héten szerdán azt javasolta kormányának, hogy halassza el a Szaddám két vádlott-társára kiszabott halálos ítélet végrehajtását. Az államfő úgy vélekedett, hogy még várni kellene vagy a körülmények tisztázása érdekében későbbre halasztani a függőben lévő kivégzéseket.

A washingtoni Fehér Ház máris reagált Tikríti és Bandar kivégzésére. Scott Stanzel szóvivő szerint “az iraki szuverén kormány két olyan emberen hajtott végre ítéletet, akit bűnösnek találtak az emberiesség elleni kegyetlen bűnökben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik