Nagyvilág

Az FN olvasóinak harmada kilépne a NATO-ból

Tízből három válaszadó szerint nincs szüksége Magyarországnak a NATO-tagságra, derül ki lapunk nem reprezentatív felméréséből.

Több mint hatezer szavazat érkezett a FigyelőNet által feltett kérdésre, mely az olvasók hazánk NATO-tagságával kapcsolatos véleményét firtatta. A voksolók 45,5 százaléka szerint fontos, hogy benne legyünk az észak-atlanti katonai szervezetbe, ezért teljesítenünk kell az ebből fakadó kötelezettségeket. A válaszadók harminc százaléka úgy véli, hogy nincs semmi keresnivalónk a NATO-ban, nem érdemes semmiféle kötelezettséget vállalni. E két vélemény közötti középútnak tekinthető annak a 23,7 százaléknak a véleménye, amely szerint így, hogy kevesebbet költünk rá, mint kéne, jó üzlet nekünk a NATO-tagság. A magyarázatok és hozzászólások között böngésszen a Bemondóban >>!

A kérdés azután merült fel ismét, hogy az ellenzéki brit Konzervatív Párt egyik képviselője szerint NATO-tagságuk felfüggesztésével kéne szembenézniük azoknak a tagországoknak, melyek keveset költenek védelmi kiadásokra. Liam Fox, a konzervatív árnyékkormány védelmiminiszter-jelöltje a Financial Times idézete szerint egy tájékoztatón kijelentette: az elmúlt hetekben Lengyelországban és Magyarországon járt, és ott felpanaszolta, hogy ezek az országok „beléptek a NATO-ba, zsebre vágták a biztonsági garanciákat, majd csökkentették védelmi kiadásaikat”. Néhány nappal később a Szekeres Imre honvédelmi miniszter bejelentette, hogy meghívja Magyarországra a brit parlamenti képviselőt.

Tény, hogy a NATO megköveteli a tagországoktól, hogy költségvetésük két százalékát védelmi célokra fordítsák, ezzel szemben Magyarország jelenleg a nemzeti össztermék 1,1 százalékát költi honvédelmi célokra. A kétszázalékos arányt a NATO 26 tagországa közül mindössze hét teljesíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik