Nagyvilág

Bankárt vádolnak az orosz jegybankalelnök meggyilkolásával

Egy moszkvai bíróság vizsgálati fogságba helyezett egy orosz bankárt, akit a jegybanki alelnök tavalyi meggyilkolásával gyanúsítanak.

A Baszmannij kerületi bíróság hétfői végzésével a főügyészség kérelmének tett eleget, azzal indokolva döntését, hogy Alekszej Frenkel bankár, akit Andrej Kozlov jegybanki alelnök tavaly szeptemberi meggyilkolásának megrendelésével gyanúsítanak, megszökhetne, vagy a bizonyítékok megsemmisítésére és a tanúk megfélemlítésére törekedhetne, ha szabadlábon hagyják.

A főügyészség szerdán készül vádat emelni a 35 éves Frenkellel szemben. Az illető két olyan bank (a VIP-Bank és a Sodbiznesbank) létrehozásában vett részt, amelyek működési engedélyét a bankfelügyeletet vezető Kozlov megvonta a pénzmosás elleni törvény megsértése miatt. Az ügyészek szerint Frenkelt „sokmilliárdos” veszteség érte Kozlov hivatali tevékenysége miatt.

Frenkel védője szerint a bíróság döntését kizárólag a pénteken vizsgálati fogságba helyezett Liana Aszkerova írásban bemutatott vallomására alapozta, amely szerint a bankárnak köze van a gyilkossághoz. A főügyészség szerint Frenkel Aszkerovát a tulajdonában lévő vendéglőben ismerte meg, és megkérte arra, hogy jutalom fejében szervezze meg Kozlov megölését – értesült a Kommerszant című független lap.

A 41 éves Andrej Kozlov, akit tavaly szeptember 13-án Moszkvában sebeztek halálra, az orosz bankrendszer megtisztításán fáradozott, pénzmosással gyanúsított bankok tucatjait záratva be. A Kozlov-gyilkosság ügyében eddig hét gyanúsítottat helyeztek vizsgálati fogságba. Tavaly októberben az elkövetőket fogták el, november–decemberben pedig a közvetítőket. Jurij Csajka főügyész szerint a gyanúsítottak köre még bővülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik