Nagyvilág

A terrorizmus ellen tüntettek Spanyolországban

Tízezrek tüntettek a terrorizmus ellen Madridban, és nagyszabású megmozdulás volt a baszkföldi Bilbao iparvárosban is két héttel azután, hogy az ETA terrorcselekményt követett el a spanyol főváros repülőterének parkolóházában.

A tüntetéseket a szakszervezetek, különféle polgári kezdeményezések, a pártok és bevándorlók egyesületei hirdették meg. A tavaly december 30-ai terrorcselekményben két ecuadori vesztette életét. Madridban a tüntetők a „Békéért, az életért, a szabadságért, a terrorizmus ellen” jelszóval vonultak fel és a menetben ott haladt a szocialista kormány négy tagja is.

A megmozdulásról távol maradt viszont az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP), amely azt követelte, hogy a tüntetéseknek el kell ítélni a szocialista kormány kudarcot vallott tárgyalási politikáját is. Ez volt az első eset a spanyol demokrácia helyreállítása óta, hogy a Néppárt távol marad egy olyan tüntetésről, amely elítéli az ETA terrorizmusát.

Rodríguez Zapatero kormányfő a pokolgépes merényletet úgy minősítette, hogy az ETA azzal véget vetett a kilenc hónapja az általa vállalt tartós tűzszünettel megkezdődött békefolyamatnak. A spanyol konzervatívok azonban azzal vádolják a kormányfőt, hogy felemás nyilatkozataival nem vetette el véglegesen a tárgyalás lehetőségét a terroristákkal.

Bilbaoban a megmozduláson részt vett a baszk kormány is. A tüntetés jelszava: követeljük, hogy az ETA vessen véget az erőszaknak – békét és párbeszédet akarunk. Az ETA politikai szárnya, a Batasuna először jelezte részvételét, de megváltoztatta szándékát, amikor a megmozdulás jelszavát megtoldották azzal a követeléssel, hogy az ETA szüntesse be az erőszakot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik