Nagyvilág

Politikai vita Németországban a szcientológiáról

Társadalmi veszélyességére hivatkozva a Szcientológia Egyház felügyeletének szigorítását követelik különböző pártok politikusai Németországban azután, hogy a szervezet felavatta új székházát Berlin központjában.

A hatemeletes, 4000 négyzetméteres központ megnyitóján a szekta szóvivője szerint 4000-5000 ember vett részt, köztük a világhírű amerikai jazz-zongorista, Chick Corea és honfitársa, Anne Archer színésznő. A rendőrség jóval kevesebbre, mintegy 1500-ra becsülte az érdeklődök létszámát, akik túlnyomórészt Németországból és Európából érkeztek a székház felavatására, de izraeli zászlókat is lengettek az épület előtt összegyűlt sokaságban.

Kisebb tüntetés kísérte a berlin-charlottenburgi központ átadását: maroknyi utcabeli „Agymosás – nem, köszönjük” feliratú táblákkal tiltakozott az új szomszéd ellen. A német politika egy része aggodalmát fejezte ki a szcientológia újabb „telephelyének” megnyílása láttán, amelyről a szakértők egyelőre csak találgatják, hogy a magát vallási közösségnek mondó, de bírálói által szektának és gátlástalan üzleti vállalkozásnak tartott szervezet új németországi központjának szánják-e. Egyesek attól tartanak, hogy a „szekta” a politika világában is befolyásra akar szert tenni.

„Alkotmányellenes”

Günther Beckstein bajor belügyminiszter azt vetette a berlini szenátus szemére, hogy alábecsüli a Szcientológia Egyház jelentette veszélyt. „Alkotmányellenesek, akiket megfigyelés alatt kell tartani” – vélekedett a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. „A szcientológia befolyást akar szerezni a gazdasági és politikai döntéshozók felett. Aggasztó, ha Berlinben nem tartják szemmel” – háborgott.

Belső hírszolgálatot működtet

Wolfgang Thierse, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke olyan „vállalkozásról” beszélt, amely hosszú távon arra törekszik, hogy hatalmába kerítse az embereket, és ezen keresztül pénzt keressen. Meg kell vizsgálni, vajon nem kell-e az alkotmányvédelmi hivatalnak szigorúbban ellenőriznie „a liberális-demokratikus berendezkedéssel szembeni törekvései” miatt. A Szcientológia Egyház egyebek mellett törvénybe ütköző módon belső hírszolgálatot működtet – tette hozzá.

A Szcientológia Egyház brüsszeli, madridi, londoni és berlini képviseletének megnyitása után szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szervezet hosszú távú terjeszkedésre készülhet Európa-szerte. A Szcientológia Egyházzal szembeni legfőbb kifogás állítólagos pénzsóvársága mellett az, hogy tagjait sajátos lélektani módszerekkel függővé és befolyásolhatóvá teszi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik