Nagyvilág

Lukasenko ragaszkodik Fehéroroszország függetlenségéhez

Aljakszandr Lukasenko szerint Oroszország rá akarja kényszeríteni Fehéroroszországot a függetlenségéről való lemondásra.

„Fehéroroszország első elnökeként nem akarom eltemetni az ország szuverenitását és függetlenségét” – mondta Lukasenko orosz médiajelentések szerint, azzal vádolva a Kremlt, hogy egyszerűen be akarja olvasztani Fehéroroszországot az Oroszországi Föderációba. Az uniónak az egyenjogúság elvére kell épülnie – jelentette ki az elnök, különbséget észlelve a közös állam minszki és a moszkvai felfogása között.

„Nem lehet szó unióról akkor, ha Oroszországnak hatalmában áll, hogy tetszése szerint zárja vagy nyissa a szövetségesét ellátó gáz- és olajcsapot” – háborgott a fehérorosz tekintélyuralmi vezető, de ennek ellenére azt ajánlotta, hogy még az idén hozzák létre a szövetségi államot. Megfigyelők megjegyezték: egyes oroszországi erők azzal a gondolattal játszadoznak, hogy még az orosz elnökválasztás előtt összekovácsolják a közös államot. Ez módot adna új alkotmány elfogadására, ami lehetővé tenné Vlagyimir Putyin elnök hatalmon maradását.

Mindamellett az olajkonfliktust lezáró péntek esti megállapodás inkább arra utal, hogy Oroszország józanul, a gazdasági alapoktól igyekszik újra felépíteni politikai integrációját Fehéroroszországgal – vélték moszkvai elemzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik