Nagyvilág

Újabb katonákat küldene Szekeres Irakba

Júniustól magyar katonák vehetik át Irakban a NATO kiképzési feladatainak ellenőrzését és elemzését végző csoport munkáját. A NATO iraki kiképző missziójában dolgozó 17 magyar katonán kívül egy további 10-15 fős csoport kaphatna feladatot – közölte a honvédelmi miniszter.

Ők összekötő, ellenőrző és elemző feladatokat látnának el a parancsnokságon, ha a szövetség elfogadja a magyar felajánlást. A katonák júniustól vehetnék át ezeket a teendőket, addig ezt egy lengyel egység végzi. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, ez nem jelentene plusz biztonsági kockázatot. A NATO kiképzőközpont parancsnokságán jelenleg hét magyar katona dolgozik, tízen pedig az Ar-Rusztamijában lévő központban látják el feladatukat.

A Szekeres Imre és Havril András vezérezredes, vezérkari főnök által vezetett magyar delegáció mindössze hét órát tartózkodott Bagdadban. Ez idő alatt találkoztak az iraki védelmi miniszterrel, a NATO kiképzőközpont parancsnokával, valamint az amerikai fegyveres erők itteni parancsnokával is. Biztonsági okok miatt nem jutottak el az Ar-Rusztamijában lévő központba, ahol az iraki katonák és rendőrök felkészítése folyik.

A delegáció tagja volt Fábry Sándor humorista is, aki showműsorában beszámol majd iraki élményeiről. A magyar csoport vasárnap délután visszatért Damaszkuszba, ahonnét hétfőn reggel indulnak haza Budapestre. A NATO iraki kérésre végzi a kiképzési missziót, a feladatban 19 ország mintegy 200 katonája vesz részt. A küldetés célja segítséget nyújtani az iraki biztonsági erők felkészítésében és felszereléssel való ellátásban. A NATO-misszió tagjai nem harcolnak, és nem is vesznek részt semmilyen harci feladatban Irakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik