Nagyvilág

Előrehozott választásokat szorgalmaznak a toryk

Előrehozott választásokat szorgalmazott vasárnap az ellenzéki brit konzervatívok vezetője Tony Blair kormányfő idei távozása után.

David Cameron, a Konzervatív Párt frakcióvezetője és miniszterelnök-jelöltje azt mondta: Gordon Brown jelenlegi pénzügyminiszternek, aki minden valószínűség szerint követi majd Blairt a miniszterelnöki székben, nem lesz teljes körű választói felhatalmazása, mivel Blair az előző választások előtt teljes mandátumának kitöltését ígérte.

A tavaly novemberben kezdődött új törvénykezési évad Blair kormányfő tizedik, egyben utolsó parlamenti éve. Az iraki háborút kísérő, és egyéb belpolitikai botrányoktól megtépázott Blair ugyanis – akire a kormányzó Munkáspárton belül is erős nyomás nehezedik mielőbbi távozása érdekében – a párt tavaly szeptemberi éves kongresszusa előtt közölte: az lesz az utolsó olyan Labour-kongresszus, amelyen miniszterelnökként és pártvezérként vesz részt.

Távozásának várható időpontját ennél pontosabban azóta sem jelölte meg. Mivel azonban a pártkongresszusok hagyományos évadja szeptember-október, Blair őszig mindenképpen távozik, jóllehet a 2005. májusi választások előtt még valóban azt mondta, hogy győzelem esetén kitölti teljes, 2010-ig szóló új mandátumát.

Cameron nyilatkozata szerint Blairt ennek az ígéretnek az alapján választották újra 2005-ben, így utódjának nem lesz teljes körű választói felhatalmazása. Ezért a tory vezér szerint Blair távozása után előrehozott választásokat kellene kiírni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik