Nagyvilág

Chávez Irán legfőbb szövetségese

Venezuelában kezdte meg latin-amerikai körútját Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, akinek vendéglátója, az Egyesült Államok-ellenes nézeteiről ismert Hugo Chávez államfő a teheráni atomprogram buzgó támogatója.

Találkozójuk előtt a caracasi Miraflores palotában Chávez az „igaz ügyek harcosának, testvérnek és forradalmárnak” nevezte Ahmadinezsádot. Az iráni elnök öt hónap leforgása alatt másodszor látogat a dél-amerikai országba, és várhatóan mostani körútjának ez lesz a legfontosabb állomása. A mostani út legfőbb célja, hogy Teherán az eddiginél szorosabbra fűzze kapcsolatait mindazokkal a latin-amerikai országokkal, amelyek Washington-ellenesnek számítanak a térségben.

Szeptemberben, legutóbbi venezuelai látogatáskor Ahmadinezsád „fivérének, az imperializmus elleni harc bajnokának” nevezte Chávezt. Akkor a két államfő kétmilliárd dollár értékben kötött együttműködési szerződéseket. Venezuela továbbra is az iráni atomprogram fő támogatója, miközben Oroszország és Kína egyre inkább a nyugati nagyhatalmak mögé sorakozik fel a Teherán elleni büntetőintézkedések meghozatala kérdésében az ENSZ Biztonsági Tanácsában – mutatnak rá megfigyelők.

Ahmadinezsád vasárnap Venezuelából Nicaraguába utazik tovább, ahol a volt marxista gerilla Daniel Ortega elnökkel tárgyal. Ezt követően részt vesz a baloldali, antiliberális gazdaságpolitikát követő Rafael Correa új ecuadori elnök beiktatásán. Végül Evo Moralesszel, Bolíviai szocialista elveket valló elnökével tárgyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik