Nagyvilág

Életeket követelt a Ferenc orkán Európában

Európa-szerte tombolt Ferenc, az idei év első orkánja a csütörtökről péntekre virradó éjszakán, az ítéletidőnek legkevesebb nyolc halottja van.

Nagy-Britanniában csütörtökön vesztette életét egy férfi, akinek – az erős szél miatt – az autójára zuhant egy fa. A szintén viharos időjárású Belgiumban egy autópályán történt balesetben halt meg egy sofőr. A lengyelországi Krakkóban pénteken súlyos sérülésekkel kórházba szállítottak egy 60 éves asszonyt, akit egy fáról leszakított ág sebesített meg, ám életét nem tudták megmenteni. Németországban a hamburgi kikötő halpiacát elöntötte a víz, Helgoland-szigetnek továbbra sincs összeköttetése a szárazfölddel.

Halászokat keresnek

A mentőalakulatok pénteken folytatták a kutatást a hét ír, lengyel, illetve litván állampolgárságú halász után, akiknek ír zászló alatt közlekedő két halászhajójuk csütörtökön süllyedt el a viharos Ír-tengeren, Írország délkeleti partjainál. A mentőcsapatoknak sikerült két embert kimenteni a tomboló tengerből, ám öt társuk megtalálására egyre kisebb az esély, mivel az eltűnésük után több mint 24 órával immár a harmadik üres mentőcsónakot is megtalálták, a tengervíz pedig mindössze tíz fokos – közölte a parti őrség. A kutatásba helikoptereket, egy tengerjáró hajót és helyi halászhajókat is bevontak.

A brit parti őrség közölte: befogták és a szárazföld felé kezdték vontatni pénteken azt a teherhajót, amely majdnem összeütközött két gázkitermelő fúrótoronynak a viharos Északi-tengeren. A Vindo nevű, 90 méter hosszú hajó motorterébe a 100-120 kilométeres sebességű orkánban víz került, és a hajtómű leállt.

A vihar először a Skócia északkeleti partjaitól 130 kilométerre működő, Murdoch nevű gázkitermelő platform felé kezdte sodorni a működésképtelenné vált hajót; a fúrótoronyról a brit légierő helikopterei elővigyázatosságból kimentették a húsz alkalmazottat. A teherhajó legénységének azonban annyi időre sikerült beindítania a motort, hogy a jármű elkerülje a fúrótornyot. A hajtómű ezután ismét leállt, és a vihar egy másik platform felé kezdte sodorni a Vindót; ezen a tornyon nem tartózkodtak munkások. A hajó végül péntek hajnalban alig több mint 700 méternyire elhaladt a második fúrótorony mellett is. Végül egy vontatóhajó megkezdte a Vindo bevontatását az egyik kikötőbe.

Kormányozhatatlanná vált egy másik hajó is pénteken az Északi-tengeren: a DSV Oriela, 94 emberrel a fedélzetén. A 119 méter hosszú hajó fő hajtócsavarja ismeretlen okból leállt Skócia partjaitól keletre, a sodródó jármű több gáz- és olajkitermelő létesítmény közelében is elhaladt. A bajba jutott hajónak már segítségére sietett egy másik hajó, egy harmadik pedig éppen a körzetbe tart; valószínűleg Aberdeen kikötőjébe vontatják be.

Köd akadályozta a hajózást

Újra megnyitották a hajóforgalom előtt pénteken a törökországi Boszporusz és Dardanellák tengeri szorosokat, miután felszállt az elmúlt két napban a forgalmat megbénító sűrű köd – közölték a tengerhajózási hatóságok.

A két szoros az egyetlen hajózható tengeri útvonal, amely a Fekete-tengert összeköti a Földközi-tengerrel. Az Oroszországból és más szovjet utódállamokból a világ más térségeibe kőolajat szállító tartályhajók is e két szoroson keresztül jutnak ki a Földközi-tengerre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik