Nagyvilág

Újabb összecsapások Szomáliában

Összetűzések zajlottak le pénteken Mogadishuban a szomáliai elnöki rezidencia körül egy helyi klán fegyveresei és kormánykatonák között. A hírek szerint a tűzharcban legkevesebb hatan életüket vesztették, tízen megsebesültek.

Az elmúlt napokban ismét megszaporodtak a fegyveres összetűzések a szomáliai fővárosban. A kormányszóvivő közlése szerint Abdullahi Yusuf elnök és a három legnagyobb klán hadurainak, valamint két további párt vezetőjének találkozóján megállapodás született a béke helyreállításában való együttműködésről. Ennek része, hogy a klánok lefegyverzik milíciáikat, és a harcosok csatlakoznak a kormányerőkhöz.

Az Egyesült Államok pénteken az afrikai békefenntartók mielőbbi szomáliai küldetését sürgette, hogy megelőzzék a “biztonsági vákuumot”, amely újra anarchiába dönthetné az országot az iszlám erők eltávolítása után. Az Afrikai Unió és a kelet-afrikai országokat tömörítő Kormányközi Fejlesztési Bizottság (IGAD) kinyilvánította elvi szándékát, hogy több mint 8000 fős kontingenst küld Szomáliába, egyelőre azonban nem világos, ki pénzeli a missziót, és mely országok vesznek benne részt.


Titkolják az áldozatok számát

A nagykövet egyúttal válaszolt a szomáliai légitámadások miatt Washingtont ért kritikákra: állítása szerint egyetlen légi csapás volt, és annak nem voltak civil áldozatai. A helyi lakosság szerint amerikai és etióp harci gépek több légitámadást is végrehajtottak a terület ellen, és a bombázásokban mintegy száz civil halt meg.


Az Oxfam brit segélyszervezet adatai szerint menekülő iszlám fegyveresek helyett tévedésből tűz körül összegyűlt nomád pásztorokat találtak el a bombázók, és emiatt 70 pásztor életét vesztette. Az Oxfam emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi jog szerint a hadművelet irányítóinak meg kell különböztetniük egymástól a katonai és a civil célpontokat.

A The Washington Post pénteki számában arról számolt be, hogy egy kis létszámú amerikai katonai csoport Szomália déli területeire érkezett a légi csapás után, megállapítandó, kik voltak az áldozatok. Erről névtelenséget kérő amerikai és szomáliai illetékesek már szerdán említést tettek, de részletekkel nem szolgáltak. Ha a hír igaznak bizonyul, ez lesz az első eset, hogy amerikai katonák Szomália földjére lépnek az 1994-es katasztrofális mogadishui misszió után, amelyben 18 amerikai katona esett el.


Terroristákat keresnek

Az amerikai lap úgy tudja, egy helyszínen talált véres öltözék és egy okmány arról tanúskodik, hogy a légitámadás körzetében tartózkodott Aden Ayrow, az iszlám bíróságok katonai stratégája. Az amerikaiak elsősorban a Comore-szigeteki Fazul Abdullah Mohammedet és a kenyai Saleh Ali Saleh Nabhant keresik, akik az Egyesült Államok szerint 1998-ban részt vettek a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség elleni merényletekben. Ugyancsak keresik az Oszama bin Ladenhez közel álló szudáni Abu Talha asz-Szudánit, akit robbanóanyagok szakértőjének tartanak.


Bombázások helyett párbeszéd

Louis Michel, az Európai Unió fejlesztési biztosa pénteken elítélte a szomáliai bombázásokat, amelyek szerinte kétségessé teszik a béke esélyeit. A biztos a Le Soir belga lapban megjelent írásában leszögezte: csak a párbeszéd és a szomáliaiak közötti nemzeti megbékélés hozhat valódi megoldást a jelenlegi válságra és nyithatja meg a fejlődés távlatait.


Michel egyúttal sürgette az etióp csapatok távozását Szomáliából, valamint “egy nemzetközi stabilizációs erő” küldését néhány héten belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik