Nagyvilág

Human Rights Watch: hitelvesztett az USA

Kenneth Roth, a jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója szerint a terrorellenes háború jegyében elkövetett visszaélések miatt Amerika ma már nem tölti be az emberi jogok legfőbb védelmezőjének szerepét.

A Human Rights Watch csoport 2007-es világjelentését ismertetve úgy értékelte, hogy az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után olyan önkényes letartóztatásokat hajtott végre, olyan kínzásokról szóló hírek láttak napvilágot, hogy Amerika elvesztette hitelességét és “befolyásos erkölcsi hangját”. Kenneth Roth arra hívta fel az Európai Uniót, hogy vegye át az emberi jogok védelmezőjének legfőbb feladatát Amerikától.

A Human Rights Watch vezetője szerint a Bush-kormány által az utóbbi évben alkalmazott technikák “katasztrofális utat” jelentenek, amely oda vezetett, hogy Washington sokszor már a legalapvetőbb emberi jogok védelmével is bajban van. A jogvédő reménye szerint a demokrata vezetésű kongresszusra vár az eddigi politika megváltoztatása, a visszaélések lezárása és a felelősök megkeresése.

Roth szerint az EU lehetne a legerősebb jogvédő országcsoport, de a megnövekedett taglétszám miatt nem tudja megtalálni a közös hangot, és ezért kevéssé hallható a hangja a világpolitikában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik