Nagyvilág

Délkelet-Ázsia a terrorizmus ellen

A terrorizmus elleni küzdelemről szóló megállapodást fogadtak el a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) miniszterei.

Az ASEAN vezetői a 16 ázsiai és csendes-óceáni ország részvételével zajló hétvégi csúcstalálkozójukon fogják hivatalosan aláírni a terrorizmusellenes egyezményt a fülöp-szigeteki Cebu szigetén. A miniszteri szinten már jóváhagyott dokumentum az ASEAN tíz tagját (Malajziát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Szingapúrt, Thaiföldet, Bruneit, Laoszt, Vietnamot, Kambodzsát és Mianmart) összefogásra szólítja fel a kétes tisztaságú pénzmozgások felderítése és a régión belüli kiadatási eljárások egyszerűsítése terén.

A megállapodás azért nagy jelentőségű, mert a szövetség tagjai mindeddig csak szóban ítélték el a terrorizmust, és csupán egy internetes honlapon osztották meg egymással a vonatkozó információkat.

A miniszteri találkozó további fontos eredménye, hogy Kína, Japán és Dél-Korea megegyezett abban, hogy ismételten megpróbálják rávenni Észak-Koreát: adja fel atomprogramját. Szong Min Szun dél-koreai külügyminiszter kínai kollégájával és a japán miniszter-helyettessel folytatott megbeszélése után közölte: igyekeznek majd meggyőzni Észak-Koreát, hogy a biztonsági garanciákért cserébe mondjon le nukleáris arzenáljáról, aminek elvi lehetőségét Phenjan 2005 szeptemberében már el is fogadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik