Nagyvilág

Rice: az iraki kormányon a sor

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szerint Núri al-Máliki iraki miniszterelnök kormányának lassacskán „körmére ég” a biztonság helyreállításának teendője.

Az iraki kormány bizonyos értelemben „kölcsön kapta” idejét az amerikai és az iraki néptől – mondta Rice a szenátus külügyi bizottsága előtt, amely meghallgatást tartott csütörtökön George Bush elnök iraki csapaterősítési tervéről. Máliki tisztában van vele, hogy fogytán az ideje, s „el van szánva” küldetésének teljesítésére. Rice úgy vélekedett, hogy a rendezés nem a katonai sikereken múlik, hanem a politikai és a gazdasági haladáson.

A külügyminiszter közölte, hogy Timothy Carney, az Egyesült Államok volt haiti nagykövete lesz az iraki újjáépítési tevékenység koordinátora. (Bush az előző napon jelentette be e poszt létrehozását.) Carney, aki Haiti előtt Kartúmban is szolgált nagykövetként, nagy tapasztalatokat szerzett konfliktusok utáni újjáépítési és fejlesztési tevékenységek szervezésében – mondta.

Robert Gates védelmi miniszter a meghallgatáson elmondta: a Bagdadra vonatkozóan kidolgozott új biztonsági terv célja a főváros lakosságának megóvása a szunnita és síita szélsőségesek erőszakcselekményeitől és fenyegetéseitől. Az iraki vezetők felhatalmazták az amerikai alakulatokat arra, hogy a főváros területén bárhol eljárjanak bármely törvénysértő ellen. A fő cél azonban továbbra is az, hogy az iraki kormány képessé váljék az ország problémáinak megoldására – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik